lauantai 31. elokuuta 2024

 01.09.2024

 

Viime aikoina olen törmännyt usein käsitteeseen "kuolinsiivous". Se on sanana jotenkin niin kammottava, että toivoisi jonkun keksivän siihen jonkun vähän mukavamman ilmaisun. Mutta ei nimi miestä pahenna vai miten se meni....

 Tuollaisen määritelmän sille löysin

"Kuolinsiivous tarkoittaa, että käy läpi kaiken tavaransa sillä silmällä, mitä haluaa jättää omaisten huolehdittavaksi. Olennaista on itselle tarpeettomien tavaroiden karsiminen ja nurkkiin kertyneen suoranaisen romun hävittäminen".
 
Monille tuon kaltainen huushollin siivous tulee vastaan esimerkiksi silloin jos muutetaan omakotitalosta kerrostaloon tai vaan muuten isommasta pienempään, mutta voi sen impulssin saada ihan koska vain ja mistä vain.
Itse en ole ihan vielä päässyt tuolle tasolle 😕mutta tätini puuhasi omien tavaroiden arvottamista ja sen kautta sain häneltä juuri minulle sopivan käsiveskan 😁.

 

 Kuten niin hyvin tiedetään niin parhaat tavarat kiertää ; milloin kirppiksen kautta milloin sukulaistädin kautta 😉.





12 kommenttia:

  1. Minä luulin, että se siivous tarkoittaa sitä, että joku on kuollut ja sitten siivotaan. Tuota tavaroiden poistoa pikkuhiljaa olen yrittänyt, mutta ei niitä helpolla tunnu katoavan ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuolinsiivous tosiaankin kuulostaa liikaa kalmalta !
      Meille ainakin on tullut vähän turhan paljon kaikkea tavaraa juuri läheisten kuolinpesistä tai vaikkapa Äitini asunnon tyhjäämisestä. En vain osaa hukata hyvää tavaraa tai se on vielä opettelun alla. Mutta niin kauan kuin huusholliin sopivasti mahtuu.....:-).

      Poista
  2. Tuota ja kaikkea muutakin siivousta pitäisi tehdä. Omassa kotona ei kiinnosta. Romua on niin tuhottomasti ja langat päälle.
    Onko löytö vai/tai itse maalaamasi nätti kivi?
    Alkanutta syyskuuta!

    VastaaPoista
  3. Siivoaminen, järjestely ja tavaran hukkaaminen vaatii ihan oman inspiraation ja mielentilan; väkisin ei hyvä tule.
    Löytämäni kivi tuli vastaan eilen kävelyllä ja oli kirkon kiviaidan kolossa .Tänään kun kuljin siitä ohi oli joku sen ominut. Tuli hänelle tarpeeseen ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä. ♥ En ole löytänyt yhtään maalattua kiveä, vaikka siivousreissullakin koitin olla silmät tarkkoina. Joku kyllä ilmoitti yhdestä piiloittamastaan kivestä, mutta sijainti oli ala-asteen luona, niin en koittanut etsiä. Varmaan joku lapsi löysi, toivottavasti.

      Poista
    2. Luin juuri sunnuntaipäivän ratoksi "matkailuja" -blogin kokonaan, kiitos! 😀

      Poista
    3. Kiiitos mielenkiinnostasi ! Toivottavasti viihdyit yhtä hyvin matkoillani kuin minäkin aikoinaan :-)).Aikomus on vielä hioa tuota osiota ja lisälläkin juttuja kun aina tuppaa jotain unohtumaan.....

      Poista
    4. Olikohan näissä maalatuissa kivissä ihan tarkoituskin poimia mukaansa ja/tai piilottaa uuteen paikkaan, muistelen lukeneeni. On kai joku facebook-ryhmäkin missä voi julkaista löydöt tai jotain, en ole niin perehtynyt asiaan.

      Poista
    5. Tuollainen harmaa aavistus oli minullakin , että tavoitteena on , että joku löytää ja ottaa jos tuntee omakseen tai sitten vie uuteen paikkaan. En ole asiaan sen paremmin perehtynyt, mutta mielessä on toki käynyt , että voisi itsekin kivien maalausta kokeilla. Ajatuksen asteella :-).

      Poista
  4. Mun entisen "kotikirjaston" käsityöryhmässä oli yksi vanhempi rouva, joka teki kuolinsiivousta taloyhtiön putkiremontin yhteydessä, kun huusholli piti pistää pakettiin moneksi kuukaudeksi. Onhan tuo sana aika karmean kuuloinen, mutta kun hän siitä parin viikon välein puhui, niin siihen tavallaan tottui.
    Me kuulutaan hamstereiden sukuun, Mursun ja minun isovanhemmista lähtien - ellei jo kauempaakin. Tässä taannoin Pojan kanssa aiheesta puhuttiin, kun jotain tavaraa taas tarjosin sille. Hän kysyi, että olenko miettinyt, mistä moinen hamstraus (=säästäminen) johtuu. Sota-ajasta. Isovanhemmat ovat eläneet sota- ja pula-ajan, vanhempamme ovat syntyneet sodan jälkeen, jolloin ei vieläkään oikein ollut mitään eli kaikesta piti säästää jne. Mekin olemme siis Mursun kanssa oppineet siihen, että tavaroita käsitellään varoen ja huolellisesti, ehjiä tavaroita ei heitetä pois ja minäkin sain tätien ja setien vanhoja vaatteita ja suksia yms. Ja se säästäväisyys on periytynyt nyt myös Pojalle.
    Kuten myös kaikkien "kummallisien" tavaroiden ostaminen kirpputoreilta 😂 Kyllä niille paikka löytyy.
    Nyt siivottiin veranta ja Mursun puoli makuuhuoneesta.
    1. kierrätykseen
    2. Äitille (pääosin pihalle. Kuva: otatko? Kyllä sille paikka löytyy)
    3. Pojalle (kuva: onko teillä käyttöä? Juu, laita talteen)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on NIIN tuttua eli ihan verenperintönä se tavaroista huolehtiminen tulee ja lapsena jo opin, että tuosta tai tästä voi vielä tehdä jotain tai joskus voi olla pula ihan kaikesta ja sitten tätäkin tarvitaan. Sota-ajan lapsia kun omat vanhemmat ja isovanhemmat olivat.
      Siivoaminen ja tavaroiden järjestely auttaa myös siihen, että hoksaa, että ai meillä on tämäkin tavara :-) ja täältä sen löytää kun seuraavan kerran tarvitsee....jos löytää :-).
      Tuollaiseen siivousurakkaan tarvitsee kyllä ihan oman mielentilan, mutta sitten kun pääsee alkuun niin se onkin ihan mukavaa tai ainakin tulee hyvä mieli kun saa jotain sellaista tehtyä.

      Poista