keskiviikko 11. syyskuuta 2024

 12.09.2024

 

Tuli niin ihania muistelukommentteja tuohon lihakauppa ja käärepaperi asiaan , että uppouduin saman tien lapsuuteen ja voipaperin siivittämä kouluruokailuun. Kouluruoka on puhuttanut pitkin matkaa tähän päivään asti eikä kukaan ole välttynyt kuulemasta esim. sanaa kumiperuna 😂.

Kun minä menin kansakoulun eka luokalle oli skottikuosiseen salkkumalliseen koululaukkuun pakattu voipaperiin kaksi leipää ja lasinen maitopullo. Koulu tarjosi silloin puuroa, velliä, mehukeittoa; siis jotain aika vaatimatonta. Kun ruokatauko alkoi kaivettiin pulpetista ruokaliina (minulla se oli oranssi vohvelikankainen ; olikohan se tehty ensimmäisellä käsityötunnilla ?). Vieläkin tallella.

 

 

Annoskateus oli jo silloin ilmiselvää 😂ja kuinka ollakaan luokan "viisaimmalla" tytöllä oli aina eväänä näkkileipää ja metvurstia ja siitä ajattelin, että kyllä noilla eväillä kelpaa koulua käydä. Ja hän sitten kirjoittikin ne kuuluisat kuusi ällää 😏.

Ruokailu oli toisille piinaa kun ruoka ei maistunut ja silti piti istua ja yrittää syödä seuraava välituntikin. Ei auttanut vaikka olisi sanonut ruokia jakavalle opettajalle, että kiitos oikein oikein vähän. Opettaja antoi juuri sen minkä parhaaksi katsoi.

Minä kyllä pärjäsin tuossa lajissa oikein hyvin ja se kuuluisa pahamaineinen helmivellikin oli minusta hyvän makuista 😋.

Toisalle luokalle ei sitten enää viety omia eväitä ja koulu tarjosi jo ihan oikeaa ruokaa ja näkkileipää. Tosi kylmä maito juotiin peltipukeista; hampaita vihloo vieläkin kun sitä muistelen 😁.

Seuraavat vuodet meni sitten jo erilaisissa ruokasaleissa enkä ole koskaan oikein osannut pitää mitään tarjottavaa pahana. Sitä syötiin mitä tarjolla oli. Enempi tai vähempi.

Mutta lisäänpä tähän muisteluun vielä aika kivan jutun eli sitä kyseistä alaluokkien kansakoulua myydään parhaillaan. On ollut asumiskäytössä kaiketi jo pitkään. Hetken kävi pienessä mielessä , että miltähän tuntuisi asua tuossa minulle niin nostalgisessa paikassa. Tosin kun en viihtynyt siellä lapsena niin tuskin viihtyisin nytkään....


Ja vähän hassuakin , että ovat jättäneet purkamatta liiterin jossa oli ne pelottavat ulkohuussit.



No nyt tuli varsinainen muisteluhetki kansakoulun kouluruokailusta ja oltiin silloin kyllä tosi kaukana nykypäivästä. Nyt tarjolla on laktoa ja vegeä ja ties kuinka monimutkaisia allergioita jotka hanakaloittavat ja tuovat myös paljon  lisää hintaa kouluaterioille. Niin se maailma muuttuu......

4 kommenttia:

  1. Kaunis ruokaliina ollut sinulla ja niin tutun näköinen 💗
    Nuo vohvelikankaiset ruokaliinat muistan ja harmittaa ihan kamalasti, kun olen omani hukannut vuosien mittaan. Varmaan se jo ekalla luokalla pienin sormiin tehtiin - opettaja taisi ommella reunat, ettei ne purkene, mutta koristelut tehtiin itse.
    Minulla oli varmaan keltainen, joka oli silloin lempivärini.
    Tykkäsin tuosta vohvelikankaan koristelemisesta niin paljon, että pyysin Äitiä ostamaan kangasta kotiinkin. Äiti osti, kylpypyyhkeen verran. Koristelin sen ja se on tallessa vieläkin. Se on ollut vuosia ompelukoneen "alusena"; tärinää vaimentamassa.

    Myös Poika on vohvelikangasta koristellut ja tehnyt joskus Isänpäivälahjaksi pienen tyynyn.
    Minulla taas on odottamassa iso pala punaista vohvelikangasta, josta on tarkoitus tehdä pyyhkeitä. Kun joku ensin leikkaisi ja ompelisi reunat.

    Koulun ulkohuusseista olen joskus jossain kertonutkin; mutta se voi olla jossain toisen blogin kommenteissa. Oli se hurjaa menoa meidän kouluaikana 😂
    (Ja vanhan koulun osto on ollut joskus mielessä meilläkin.. Nyt juuri myytiin meidän kylän koulu, ensi kesänä pitäisi olla uutta toimintaa siellä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on yksi iso kenkälaatikko lapsuusmuistoja tallella ja ihme kyllä juuri tuo ruokaliina on jäänyt talteen.
      Ennen käytettiin paljonkin vohvelikankaisia pyyheliinoja ja niihin virkattiin myös eri värisiä pitsejä päätyihin. Yhtään ei ole sellaista säästynyt ja viimeisetkin hävitettiin Äidin kaapeista kun olivat jo ihan läpikuultaviksi kuluneet :-).
      Vanhoissa kansakouluissa houkuttelee monikin asia vaikkapa hyvät "työtilat". Ja tila yleensäkin.Mutta myös varjopuolia ; vaikkapa kalliit lämmityskulut. Mutta aina voi pitää silmät auki :-) ei sitä koskaan voi tietää....

      Poista
  2. Kun aloitin ala-asteen, niin silloin Rovaniemelle tuli peruskoulu. Kolme kuukautta vanhempi paras kaveri aloitti vuotta aiemmin (tein testit, läpäisin ja sitten ei ollutkaan tilaa aloittaa vuotta aiemmin, pööööh!) ja kävi ensimmäisen luokan kansakoulua, mutta tuostahan ei ollut kyse. 😂
    Ainakin kahden ensimmäisen luokan aikana syötiin luokassa ja muistan ruokaliinan, mutta en enää sitä, millainen se oli. Vohvelikankaita todellakin muista kirjoneeni. Yksi kylpypyyhe taitaa olla tallessa 70-luvulta.
    Nuo ulkohuussit ovat todellakin pelottavan näköiset. Siihen, jos/kun lisätään pakkaset päälle... Huh huh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olin periaatteessa kuitenkin ulkohuusseihin tottunut kun sellainen isovanhemmilla oli, mutta koulun huussi oli pelottava siksi että "pudotus" reiältä oli pitkä. Musta aukko:-). Ja tietysti myös ne kaikki kiusaamiset jotka liittyi siihen että jätettiin pimeään lukkojen taakse jne jne. Kuka kulloinkin oli kohteena.
      Meillä oli kotona sisävessa ja muistelen että välttelin viimeiseen asti tuota koulun huussia.Jalat ristissä kotiin:-).

      Poista