perjantai 23. elokuuta 2024

 24.08.2024

 

Viimeisimmältä sieniretkeltä löytyi tatteja,  kanttarellaja ja runsaasti haperoita. Tuo haparo-sana minua jaksaa aina hymyilyttää kun se on niin lähellä höperöä 😂.Ja olen jo oppinut senkin miten ne tunnistaa, ettei tarvitse joka kertaa kysyä "onks tää .....? " .

Kanttarellit ja tatit kuivasin. Tattirisottoa tai tattipastaa tuonnempna  😋. Haperot tuli hetimmiten käyttöön eli ensin aterialle lisukkeeksi haperot, sipuli ja kesäkurpitsa pannulle , mausteet vain perään. Ja lopuista sitten sienipiirakkaa.

 

 


 

Sää suosii metsässä liikkumista. Tuulee , eikä ole hirvikärpäsiä eikä hyttysiä. Ihanaa 💚 .Tänä vuonna on myös paljon pihlajanmarjoja.



Muutama vuosi sitten tein pihlajanmarjoista ns. kapriksia ja tykättiin niistä kovasti. Valitettavasti en ottanut kyseistä ohjetta talteen ja tein nyt uuden ohjeen mukaan.


Niitä maistamaan pääsee vasta muutaman viikon päästä. Kun valmistuvat niin sopivat hyvin kirpeinä ja suolaisina salatteihin väriksi ja mauksi. 

Hapankurkutkin odottavat purkittamista. On tämä alkava syksy niin satoisaa aikaa 🍎.

6 kommenttia:

  1. En ole koskaan kerännyt sieniä, enkä pihlajanmarjoja. Eikös se mennyt niin, että jos on paljon pihlajanmarjoja, niin tulee vähäluminen talvi? Kelpais. Tsemppiä kurkkujen kanssa ja mukavaa lauantaita!

    VastaaPoista
  2. En koskaan muista miten se sanonta meni, mutta luultavasti niin ettei pihlaja kanna kahta taakkaa eli runsaita marjoja ja paksua lumikerrosta ??? Tai sitten justiinsa toisin päin :-).
    Minäkin olen noviisi sienimetsässä enkä uskalla poimia mitään mistä en ole sata varma. Karia se huvittaa.
    Pihlajanmarjahyytelö on ihan kiva säilyke jos sellaista happaman makeasta tykkää. Paljon tosin menee sokeria.
    Samoin Sinulle letkeää lauantaita.

    VastaaPoista
  3. Pihlajanmarjoista taitaa olla juurikin kaksi eri sanontaa - olisiko sillä jotain tekemistä ollaanko missä päin maata?
    Toiset sanoo, ettei pihlaja jaksa kahta taakkaa kantaa, mutta toiset sanoo, että jos on paljon marjoja, tulee paljon lunta.
    Muutaman viime vuoden kokemuksen perusteella olisin jälkimmäisen kannalla 😄 Meidän pihlajissa on ollut marjoja valtavasti - ja niin on ollut luntakin, sitten kun sitä on tullut.
    Ja jos merkit pitävät paikkansa, niin tulevakin talvi on meillä erittäin runsasluminen 🕸❄☃☃

    VastaaPoista
  4. Sitten saakin taas kolaa heilutella :-). Minusta lumi ei ole talvessa pahinta eikä niin se kylmäkään, mutten jaksaisi mitenkään sitä sohjoista alkutalvea ja myöhemmin sitten liukkaita kelejä kun ei tiedä mihin astuu, että pystyssä pysyisi. Mutta ei mennä asioiden edelle :-)).

    VastaaPoista
  5. Haperosta tulee minulle mieleen, että se on jotenkin hauras.
    Minä löysin tänään kanttarelleja. Tatteja en osaa kerätä ja suolasieniä ei löytynyt nimeksikään.

    VastaaPoista
  6. Hapero on tosiaan hauras ja murenee helposti ihan käsiin.Tateilla herkuttelee niin moni metsän ötökkä , että vaikka niitä on usein paljon niin monet on jo piloille syöty. Mutta kun löytää puhtaan ison tatin niin siinä onkin sitten paljon syötävää. Taidat olla varsinainen kanttarellihaukka kuviesi perusteella :-).

    VastaaPoista