lauantai 31. elokuuta 2024

 01.09.2024

 

Viime aikoina olen törmännyt usein käsitteeseen "kuolinsiivous". Se on sanana jotenkin niin kammottava, että toivoisi jonkun keksivän siihen jonkun vähän mukavamman ilmaisun. Mutta ei nimi miestä pahenna vai miten se meni....

 Tuollaisen määritelmän sille löysin

"Kuolinsiivous tarkoittaa, että käy läpi kaiken tavaransa sillä silmällä, mitä haluaa jättää omaisten huolehdittavaksi. Olennaista on itselle tarpeettomien tavaroiden karsiminen ja nurkkiin kertyneen suoranaisen romun hävittäminen".
 
Monille tuon kaltainen huushollin siivous tulee vastaan esimerkiksi silloin jos muutetaan omakotitalosta kerrostaloon tai vaan muuten isommasta pienempään, mutta voi sen impulssin saada ihan koska vain ja mistä vain.
Itse en ole ihan vielä päässyt tuolle tasolle 😕mutta tätini puuhasi omien tavaroiden arvottamista ja sen kautta sain häneltä juuri minulle sopivan käsiveskan 😁.

 

 Kuten niin hyvin tiedetään niin parhaat tavarat kiertää ; milloin kirppiksen kautta milloin sukulaistädin kautta 😉.





perjantai 30. elokuuta 2024

 31.08.2024

 

Tänä vuonna yksi ja ainut luumupuu tuottaa hurjasti luumuja. Puusta tulee ihan mieleen oliivipuu. Luumut ovat pieniä, makeita ja hurjan hyvän makuisia.

Puu on kasvanut turhan isoksi luumut pitää poimia sitä mukaa kun ne putoavat /ravistetaan maahan.Puusta poimiminen on liian haastavaa.


 


 

Paljon niitä syödään sellaisenaan tottakai, mutta osa pitää jotenkin jatkokäsitellä. Kokeilin nyt sellaista kikkaa, että kun kiven poistaminen on aika hankalaa eli hedelmälihaa jää turhan paljon kiven ympärille niin keitin vielä kivetkin 😂 ja siivilöin ne ja siitä syntyneen mehun ja hedelmälihan sitten käytin hilloon.Keinonsa kullakin.

Suurin osa luumuista on vielä puussa joten pitänee keksiä lisää käyttötarkoituksia. Toki naapurin vanha herra saa myös oman osansa (vatsantoiminnan takaamiseksi 😉) mutta liika on liikaa siinäkin.


 

torstai 29. elokuuta 2024

 30.08.2024

 

 En ole maltanut syödä koskaan vitamiineja tai ravintolisiä juurikaan. Ostellut olen ties mitä ties minkä mainonnan uhrina ja sitten aina jossain vaiheessa nakkaan ne vanhentuneina menemään. HYI minua 😡. 

Yksi syy siihen on se etten yksinkertaisesti muista ottaa niitä,  kun en haluaisi pitää mitään pullorivistöä pöydällä; en sen paremmin keittiössä kuin makkarissakaan. Se mikä ei ole näkyvissä niin se helposti unohtuu. Pitäisi kai hankkia dosetti ?

Äitini toiveesta tilasin muutama vuosi sitten hänelle Vitaepro:ta ja tein sen omalla nimelläni asioiden helpottamiseksi. Äiti ei niitä enää syö , mutta minulle niitä alkoi kertyä ja lopulta pisteltiin niitä Karin kanssa yhdessä. Mutta kun niiden hinta alkoi olla jo yli 70 e /tilaus päätin lopettaa nekin. Enkä mitään eroa ole lopettamisen jälkeen huomannut.

Mutta nyt tosin otin ihan vakavasti levottomien jalkojen hoidon ja otan päivittääin....



Ja voin ilokseni todeta, että vaikutusta on ollut ihmeen paljon 👍, mutta toisaalta aina pohdin sitä, että mistä sitä tietää mistä on vajausta ja mikä aiheuttaa mitäkin oiretta ja pitäisikö verikokeita laajentaa enemmän siihen suuntaan, että ihan oikeasti tietäisi mitä vitamiinia pitäisi syödä ? Ettei ihan vaan summassa pisteli poskeensa.

keskiviikko 28. elokuuta 2024

 29.08.2024

 

Ajattelin kokkailla jotain vähän erityisempää ruokaa syntymäpäivänäni. Harvemmin nykyään edes tulee luettua uusia reseptejä saatikka tehyä niiden mukaan. Omasta päästä ja se mitä kaapista löytyy on periaatteessa arkiruoka mottoni.

Nyt kuitenkin Yhteishyvässä oli minusta hauskan ja hyvän kuuloinen kesäkurpitsafetapasta ja kun kesäkurpitsat kasvaa aika salakavalasti turhan isoiksi niin oli hyvä hukata yksi möhkäle tuohon kokeiluun.

 


 

Ostin jopa reseptissä mainitttua thai basilikaa (minulle uusi juttu) enkä muista ostaneeni vuosiin turkkilaista jogurttiakaan. Yleensä edes jonkun raaka-aineen kohdalla sooloilen, mutta tämän tein ihan justiinsa. Ja oikein hyvää siiitä kyllä tulikin. Ja se thai-basilika sopi ainakin tuohon tosi hyvin.



Yllätäen myös kesäkurpitsan tekstuuri on hyvin lähellä pastaa.

 



Jäkkäri ja kahvikaveri oli Lidlin sitruunatorttu ; Aaah 😋. Saisi se synttäri olla vaikka useamminkin 😂.

 

tiistai 27. elokuuta 2024

 28.08.2024

 

Minulla on tänään syntymäpäivä. Täytän 66 vuotta. En tunne itseäni vanhaksi, mutta tunnen kuitenkin, että olen riittävän vanha jotta saan olla jo täysin oma itseni. Ja tietyn määrän hölmöilyäkin voi jo laittaa iän pikkiin 😉.



Touhulan pihalta keräsin "tapauksen" kunniaksi suosikkikukkiani.

 

 

Auringokukka, krassi ja kehäkukka 💛. Auringonkukkia harvoin raaskin leikata maljakkoon kun ne ovat mielestäni parhaimmillaan luonnossa ......pörriäistenkin ilona.



Syntymäpäiväni on myös minulle selkeä merkki syksyn saapumisesta. Lapsena kun koulut alkoivat vasta syyskuun alussa niin kesä loppui automaattisesti siihen ja elokuun viimeiset päivät olivat täynnä jonkinlaista odotusta ja haikeuttakin "menetetystä" kesästä. 

Mutta onhan tätä kesää vielä jäljellä.....ainakin tämän päivän 😊.

maanantai 26. elokuuta 2024

 27.08.2024

 

Ja vielä vaan jatkuu kurkkujutut 😁eli Touhulan keinun viereen istuttamani taimet olivat KURKKUA. Nyt alan jo epäillä siemenpussien sisällön oikeellisutta. Mutta hällä väliä kun kerran hyvin kasvaa .....taitaa olla pieniä avomaankurkkuja jotka tähän puskaan ilmaantuu.

 


 Ja toinen ihmetyksen aihe on metsässä kasvavat punaiset viinimarjapensaat. Eihän se sinäänsä ole ihme kun lintujen mukana sinne leviävät vaan se , että vaikka niitä ei kukaan lannoita tai leikkaa ja huolehdi niin niin yhtä lailla marjoja tulee.....nuo nyt poimin talteen.

 


 Ja miksei linnut niitä sieltä metsästä syö ??? kun niin kuitenkin niin mieluusti puutarhan pensaat tyhjentävät. Luonto ON ihmellinen 💚.



sunnuntai 25. elokuuta 2024

 26.08.2024

 

Nyt pitää ihan ensiksi kiittää Pöllöä 💕 kun hän mainitsi kurkkujen säilömisessä käyttäneensä mandoliinia. Vehje , joka on ollut minulla ihan unohduksissa. Meillä oli sellainen ihan vielä paketissaan  😂 eli käyttämättä laatikon pohjalla. Ja vau miten nopeasti tuli viipaloitua kolme kasvihuonekurkkua.Tasaisia ja ohuita viipaleita. 

Kurkkuja  kun on nyt mistä ottaa ja tein siis yhden purkillisen viipelekurkkuja mausteliemeen.

 

Tuo mainio laite täytyy kyllä nyt jättää näkösälle eikä haudata enää sinne näkymättömiin..



Ja pakko tähän on laittaa nyt siitä seurannut  korvamato eli Hectorin " Mandolinimies". Iki-ihana biisi 🎵.






lauantai 24. elokuuta 2024

25.08.2024

 

Ensimmäinen huilutunti lähestyy. Keväällä kun tunnit loppuu ajattelee, että NYT sitten on aikaa harjoitella hyvin soittoläksyt. Pyh ja pah. Olen kyllä soitellut kesällä aika paljon, mutta aika sujuvasti ohittanut ne annetut soittoläksyt 😁. Kaikkea muuta olen luritellut. Eli nyt niskasta kiinni.....

Aloitin projektin sillä, että järjestelin ensiksi kaikki nuotit ja laulukirjat 👍 ja samalla kaivoin kaikki omistamani puhaltimet esiin kun kerran siivoamaan rupesin.

 


 

 


 

Edessä lapsuuden ensimmäinen soittopeli eli melodica ja sitten se (pahamaineinen) koulussa soitettu nokkahuilu, altto nokkahuilu, itämaan pillejä ja sitten oppilashuilu ja kaksi sen jälkeistä huilua. Klarinetti odottaa vielä uutta tulemista 😉. 

Muut pillit panin pussiin, mutta käytössä olevan huilun otin nyt ihan tosissani käyttöön eli nyt on kyllä korkea aika aloittaa ihan oikea harjoittelu, että kehtaa tunnille mennä.





perjantai 23. elokuuta 2024

 24.08.2024

 

Viimeisimmältä sieniretkeltä löytyi tatteja,  kanttarellaja ja runsaasti haperoita. Tuo haparo-sana minua jaksaa aina hymyilyttää kun se on niin lähellä höperöä 😂.Ja olen jo oppinut senkin miten ne tunnistaa, ettei tarvitse joka kertaa kysyä "onks tää .....? " .

Kanttarellit ja tatit kuivasin. Tattirisottoa tai tattipastaa tuonnempna  😋. Haperot tuli hetimmiten käyttöön eli ensin aterialle lisukkeeksi haperot, sipuli ja kesäkurpitsa pannulle , mausteet vain perään. Ja lopuista sitten sienipiirakkaa.

 

 


 

Sää suosii metsässä liikkumista. Tuulee , eikä ole hirvikärpäsiä eikä hyttysiä. Ihanaa 💚 .Tänä vuonna on myös paljon pihlajanmarjoja.



Muutama vuosi sitten tein pihlajanmarjoista ns. kapriksia ja tykättiin niistä kovasti. Valitettavasti en ottanut kyseistä ohjetta talteen ja tein nyt uuden ohjeen mukaan.


Niitä maistamaan pääsee vasta muutaman viikon päästä. Kun valmistuvat niin sopivat hyvin kirpeinä ja suolaisina salatteihin väriksi ja mauksi. 

Hapankurkutkin odottavat purkittamista. On tämä alkava syksy niin satoisaa aikaa 🍎.

torstai 22. elokuuta 2024

 

 23.08.2024

 

Ihastuin "Kikkajohanna neuloo" -blogissa porkkanasäärystimiin ja kauniisti anelin niiden ohjetta. Ja sen sitten sainkin; kiitos siitä 💖. Säärystimille minulle  ei ole oikein käyttöä, mutta porkkanasukille kylläkin.

 

 

 

Tästä taitaa lähteä taas pikkuhiljaa villasukkien kutominen kesätauon jälkeen 😊.

keskiviikko 21. elokuuta 2024

 

 22.08.2024

 

Kari on meistä parempi taikinamaakari ja pyydänkin usein, että tekisitkö tietynlaisen taikinan. Nyt oli toiveena sellainen perinteinen hiivataikina joka ei ole liian makea eikä suolainenkaan. Tähtäimessä oli tehdä kaalipiirakka ja sellainen "vanhanaikainen" versio eli ei mitää turhia mausteita tai kikkailuja.

Äitini teki usein aikoinaan porkkanapiirakkaa joka oli herkkua kahvin kanssa. Ja Mummon bravuuri oli juuri tuo kaalipiirakka. Karjalaisia perinneleivonnaisia. Jotain sellaista makumaailmaa tavoittelin. 

 


En siinä jäljittelyssä täysin onnistunut, mutta siitä huolimatta vein maistiaisia Äidille hoitokotiin. Ruokamuisto ei kuitenkaan herännyt henkiin kaalipiirakan myötä. Äiti kun ei paljon enää muista sen paremmin uusia kuin vanhojakaan asioita, tapahtumia tai ihmisiä.

Taikina oli tosiaan niin sitkoista ja helposti leivottavaa , että tein lopusta "pötköleivän" johon upotin keskelle jääkaapin perukoilta löytyneen sinihomejuuston lopun.



Lämpimänä erittäin 😋.

tiistai 20. elokuuta 2024

 21.08.2024

 

Yhtä lailla kun minulla on tällä hetkellä innostus säilöntään niin olen panostanut kasvisten käyttöön. Tietysti osin siksi, että omasta takaakin saa kerätä jotain ja kaupassa on  edullisia ja hyvän oloisia kasviksia vaikka kuinka. Ja se Lidlin 2 euron hävikkikassi ; taas kerran totean, että vertaansa vailla 😉.

 

Tästä lähtee alkuun makaronilaatikko ; vähän eri tavalla.....

Eli  pilkoin uunivuoan pohjalle kaikkia kasviksia mitä sattui olemaan, seuraavaksi vuokaan tuli härkis ja mausteet ja pieni määrä raakaa makaronia. Nesteeksi kasvisliemi ja ruokakerma. Nestettä vähän enemmän kun makaronit ovat raakoja uuniin mennessä , mutta juuri sopivasti kypsyvät kasvisten kanssa kunhan on vain riittävästi nestettä vuoassa. Loppuvaiheessa juustoraastetta pintaan ja tosi  hyvää tuli.


Helppoakin helpompi. Ja minusta kyllä maukkaampi kuin se perus makaronilaatikko.

maanantai 19. elokuuta 2024

 20.08.2024

Tänä vuonna olen innostunut erityisen paljon säilömisestä. Aina ennenkin on tullut jotain tehtyä, mutta nyt on intoa vähän  kaikkeen 😉.

Eilen tehtiin ämpärillinen hapankurkkuja. Ne on onnistuneet useimmiten; tosin yhtenä vuonna maitohappokäymistä ei vain saatu aikaan vaikka lisättiin viimeisenä keinona maitohappobakteereja purkista.

 


 

Hapankurkut on meistä kyllä hyviä samoin kuin hapankaali jota tehdään sitäkin sitten ämpärillinen kun kerran aloitetaan. Mummolasta on sellainen muisto että hän säilytti puista hapankaalitiinua ulkoeteisen komerossa ja siellä se talvella jäätyi , mutta sieltä sitten kaivettiin käyttöön. Kätevää.

Tuossa kuvassa on myös pala inkivääriä, mutta se jätettiin Karin toiveesta pois. Hän epäili, että se saataisi pilata käymisen. Olin eri mieltä asiasta, mutta sopuisasti päästiin maaliin asti 😊.

sunnuntai 18. elokuuta 2024

 19.08.2024

 

Joskus pikkumoka kääntyykin voitoksi. Kun alkukeväästä esikasvatin taimia (vaikka olen niin monta kertaa päättänyt että en sitä tee 😉) niin lopulta sotkin sitten keskenään kurkun taimet ja hajuherneen. Nyt sitten meillä kasvaa kaupungissa oikea pehko kurkkua. Siis siinä missä piti olla hajuhernepenkki.

 


 Ja vieläpä satoisaa kurkkua...




Monta ollaan jo ehditty syödäkin. Eikä siis hajuherneistä tietoakaan 😁.

Arttu tässä vähän kauhistelee kun kurkut alkavat  viemään tilaa  jo hänenkin valtaistuimeltaan.


Kurkku itsessään ei  kissaa kiinnosta mutta  niin mielellään se  pihalla vihreää ruohoa natustelee 😻.




lauantai 17. elokuuta 2024

 18.08.2024

 

Minulla on levottomat jalat . Siis ihan fyysisesti. Välillä vähän henkisestikin 😂Tosin se on vaiva joka ei juurikaan naurata kun se riittävän usein yöunta haittaa. Jalat vispaa illalla tai yöllä herätessä hullun lailla 😖.

 "Tyypilliset levottomien jalkojen oireet ovat jaloissa epämiellyttävät tuntemukset, kuten kipu, sisäinen kutina, kihelmöinti ja jomotus. Oireet helpottuvat liikuttelulla, esimerkiksi kävelyllä. Oireet voimistuvat levossa ja rentoutuessa".

Kävelen päivittäin minimissään 10 000 askelta joten sitä osiota en halua lisätä , mutta jotain muuta on siis keksittävä. Sen verran opiskelin tuosta ärsyttävästä vaivasta , että nyt aloin popsia magnesiumia. Sitä olen käyttänyt aikoinaan suonenvetoihin. Saapi nähdä onko mitään vaikutusta.

Levottomia jalkoja tosin lääkitään  esim. miedolla annostuksella epilepsialääkkeellä, mutta kyllä ensin pitää kokeilla kaikki muut konstit. Huomaan myös sen , että mökkeilessä kun saunotaan joka ilta niin se on hyväksi, mutta talven tullen sekin hupi vähenee.

 Ja heti kun aloin kirjoittaa levottomista jaloista alkoi päässä soida Hassisen koneen biisi "Levottomat jalat" 😊.

 


 

 


 Siitä taitaa tulla tämän päivän korvamato...........😂.


 



 


 

 

 

 

 

perjantai 16. elokuuta 2024

 

 17.08.2024

Värihaasteessa 💜on nyt menossa violetti, liila, lila tai vaikka  retuliini niinkuin ennen vanhaan sanottiin. 

Touhulassa hetimminten tuli eteen jalassani olevat crocsit. Äidille nuo ostin, muttei häntä mielyttänyt 😉. Väärä väri.

 

 Ja ihana kakkulaatikko pöydällä


Mutta kun oli kotiin lähtö edessä niin seuraavat violetit  jutut  kotona...

Arttu tuli tapansa mukaan heti vastaan ja siitä seurasi pari herkkupalaa namipussista  😽

 


 Ja oma vitamiinpurkki; josta tulee kylläkin turhan harvoin napattua 😟




Ulkona kukkivat justiinsa sopivasti ....





Pari tauluakin meni tästä väritestistä läpi




Ja vielä Äitini  tavaroista mukaani tullut "koristetaulu" joka etsii yhä paikkaansa..



Ja lopuksi pesin käteni tästä haasteesta 😁



Ja heittäydyin sohvan nurkkaan kutomaan ....



liiloissa sukissani 😁. Kiitos taas kerran "Repolaiselle" tästä  kivasta värihaasteesta 💜💜💜.


 

 

torstai 15. elokuuta 2024

 

 16.08.2024

 

Muistin ykskaks , että nyt jos koskaan on aika kokeilla lankojen värjäystä kanervalla. Keväällä keittämäni vanhat värjäyslitkut heitin nyt pois ; ne olivat jo pilaantuneita.

Poikkesin siis lähimetsään kanervia poimimaan ja niihän aina käy , että kun ei mene varsinaisesti sienestämään niin juuri silloin niitä nenän eteen osuu. Ja kun ollaan sellaisella alueella jossa käy paljon väkeä marjastamassa ja sienestämässä en malta jättää pieniäkään seuraavalle löydättäväksi vaikka välillä olisikin kiva jättää rauhassa vielä kasvamaan.

 Pienet kanttarellit pikkelöin ja loput sitten syödään viikonloppuna muodossa tai toisessa. Muuten olisin paistanut ne jo hetimmiten, mutta hammasoperaation jälkeinen antibioottisuuvesi vie makuaistin niin totaalisesti, etten maista mitään eli ei kannata valmistaa mitään omaa herkkua; hukkan menisi.

 

Langan värjäys  oli yllätys jälleen kerran. Kanervasta tulikin kauniin keltaista 💛. Oikeastaan juuri sellaista kuin toivoin keväällä värjätessäni ilmaantuvan väripadasta. Ja kuten niin monta kertaa olen todennut juuri se on niin hauskaa kun ei tiedä mitä milloinkin mistäkin tulee. 

 


 Kanervasta tosin odotin jotain ihan muuta 😂.


keskiviikko 14. elokuuta 2024

 15.08.2024

 

Eilen kävin Taysissa ja aikaahan siihen "retkeen " menee aina liki koko päivä matkoineen hermoiluineen kaikkineen. Minulta otettiin hammasimplantin ympäriltä limakalvonäytepala. Palan poiston jälkeen alue onneksi vain laaseroitiin niin ei tarvinnut laittaa ompeleita ja paraneminen on nopeampaa.Toivottavasti. Mehujäätä lääkkeeksi 😁no vähän myös kipulääkkeitäkin.

 


 

 Tämä kallo löytyi sieniretkeltä . Vähän paremmassa kunnossa sentään on vielä oma pää ?😉.

 

tiistai 13. elokuuta 2024

 14.08.2024

 

Eilen oli "sadonkorjuupäivä" ja pikkuisen pitää aina pullistella jos jotain saa kerätyksi omasta takaa.

 


 Lehikkaalia, papuja, suolaheinää ja muutama puusta jo pudonnut omena.

Ja käytiin Karin= sienioppaan kanssa sienimetsässäkin ja saatiin tatteja, haperoita ja kanttarellaja. Ei vielä suurta määrää, mutta hyvän sienisoosin verran.

Yllättäen osa puolukoistakin oli jo ihan kypsiä.



Suunnittelemastani mustikkapiirakasta tuleekin ilmeisesti yhdistetty mustikkapuolukkapiirakka 😊.

maanantai 12. elokuuta 2024

 13.08.2024


Arvostan kovasti sitä miten meistä pyritään pitämään huolta vaikkapa joukkotarkastusten muodossa. Nyt jo toisen kerran tuli minulle postissa "kakkanäyte" pyyntö 😁.

 


 

 Helppo tapa seuloa väestöäa ja toivon totisesti, että kaikki jotka tähän ryhmään kuuluu osallistuu. Näytepyyntö lähetetään kahden vuoden välein 70-vuotiaaksi asti. 

 

 

ja kakkajutut sikseen 😊