keskiviikko 29. toukokuuta 2024

 

29.05.2024

 

 

Joka vuosi sitä miettii, että mitä laittaa kasvamaan Touhulan kasvimaalle ja kasvihuoneeseen. Mikä kestää kotilot ja mahdollisesti myös kuivan kauden jos ollaan pidempi aika pois maisemista. Vuosien varrella on ollut yritystä monenlaiseen kasvatukseen ja alkuun oli helpompaa kun olin lähes tulkoon koko ajan paikalla ja kastelemassa ja nyppimässä ja rikkaruohoja kitkemässä. Jos on viikonkin poissa tiluksilta niin sen saa kyllä tuta ainakin heinäkuun helteillä. Toisin sanoen kaikki on vähän niinkuin arpapeliä ja juuri siksi kai niin koukuttavaa, että joka vuosi pitää kuitenkin yrittää jotakin 😉.

Kaivelin vanhempia kuvia Touhula alkuajoilta jolloin innostus on suurimmaillaan ja silloin näköjään kaivoin kasvimaan ihan vain keskelle ei mitään 😂.

 


Ja näyttää siellä jotain kasvavankin. Nyt tuo alue on jo muutettu muuksi eli "nurmikoksi". No, nurmikko sana Touhulan kielessä tarkoittaa ruohonleikkurilla ajeltua viheraluetta jossa kasvaa heinää, sammalta,apilaa, voikukkaa jne jne.....ja jos hetken on ajelematta niin aika pikaisesti alkaa maasta puskea pieniä puun taimia eli toisin sanoen piha villiintyy tosi nopeasti jos sen niin antaa tehdä. Luonto ottaa aina paikkansa.

Ihan avomaaviljelystä siirryin hissukseen rajaamaan istutusta kasvipenkkeihin ja kyllähän kasvihuoneessakin aina jotain satoa on saatu; siellä viihtyy ehkä  parhaiten kasvihuonekurkku, chili ja paprika. Tomaatti ei ehkä viihdy ihan niin lämpimässä  ?



                                         


Tuon huikean isoista vanhoista lattiaparruista Kari teki yhtenä vuonna "salaattikaukalon" 😁ja sitten yksi ns. viritelmistäni on vanhoista tiilistä kyhätty kasvualusta. Sitä olen yrittänyt saada sammaloitumaan niin että näyttäisi enemmän istuvan luontoon. No sammaloituminen kestää aikaansa /aikaa 😉.

 

                                         

 

Tuo kuva näytti olevan toukokuulta  2020. Eikä sammalleet ottaneet kiinni tiiliin niinkuin toivoin kuin ihan vain muutamassa kohdassa. Ilmeisesti liian aurinkoinen ja kuiva paikka ? Ei auttanut vaikka piimällä sivelin 😉.

Ja joka vuosi tekee mieli aina  laittaa jotain kasvamaan: Tänä vuonna laitan ainakin pienen pieni määrä perunaa, salaattia, retiisiä, pinaattia, papuja monia laatuja ja herneitä ja kasvihuonekurkkuja ja paprikoita. 



Villisuolaheinä ja minttu pyrkivät jo nyt valtaamaan osan kasvilavasta; taistelu niitä vastaan on jo aloitettu 😦niin ja pakko todeta, että lehtokotilot ovat myös löytäneet tiensä jälleen kerran Touhulan pihaan.



YÖK !




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti