torstai 7. syyskuuta 2023

 07.09.2023

 

Nyt alkaa olla sen verran viileät yöt, että pitää alkaa lämmittää Touhulaa. Se on omalla tavallaan taitolaji tai sellainen juttu johon tulee tuntumaa ajan satossa. Eli miten ja millä lämmittää , ettei tule liian kuuma, mutta on sopivan viihtyisän lämmintä.

 Eniten käytän tuvan leivinuuniyhdistelmää koska se on talon keskellä ja lämpö jakautuu mukavasti.Ja samalla saa tarvittaessa ruuankin lämpimäksi uuniosassa. Tosin ruoka lämpiää useimmiten keittiön puuhellalla ; samalla kun kuumenee tiskivesi....siis syksyllä ja talvella. Kesällä ne hommaa hoituu ulkosalla.

 


 

Kamarin uuni on tosi harvoin nykyään käytössä , mutta silloin kun asuin Touhulassa ympäri vuoden niin paukkupakkasilla se oli enemmän kuin tarpeen. 

Nyt voisin vaihtaa sen vähän pienempäänkin , mutta mistä sitä ikinä tietää jos hyvinkin on tulevaisuudessa tarpeen. Tuollaiset kivimöhkäleet kun lämpiävät niin kyllä niistä sitten lämpöä piisaa.

Puilla lämmittäminen on vähän haastellisempaa kuin pattereiden säätäminen sopivaksi, mutta puun tuomaa lämpöä ei mielestäni korvaa mikään.

Ulkona on meneillään varsinainen omenashow eli omenoita piisaa joka lähtöön. Kompostiinkin kerättäväksi 😒.Kun Keitin ulkona omenasosetta niin  siitä hommasta kiinnostuivat myös mehiläiset. Voi mitä herkkua olikaan niiden mielestä tarjolla.Pelastin jopa muutaman tyypin kattilasta kuuman keitoksen seasta. Sillä välin kun raotin kantta niin sinne sekaan rynnistivät. Ja vielä kun sose oli jo purkissa ja edes vähän rippeitä ulkopuolella niin kova pörröys kävi purkkien ympärillä 😊.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti