keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

 13.06.2024

 

Touhulan huveihin kuuluu kävely maalaismaisemissa. Hiekkateitä. Ja kauniit peltomaisemat kaverina.

 

 

Teiden varsilla kasvaa jos vaikka mitä kesäkukkia. Ja kun aloin niitä kuvailemaan tuli mieleeni koulujen entisaikojen kasvien keräys. Minä en sitä joutunut tekemään, mutta muistan toki Siskoni uurastuksen sen parissa. Kasvit kerättiin juurineen, kuivattiin ja prässättiin ja vielä liimattiin kauniisti ja nimettiin latinan kielisillä nimillä.

 

"Harvinaisten kasvien keräämisestä saadut lisäpisteet olivat saaneet koululaiset poimimaan kasveja niin ahkerasti, että lajeja oli kadonnut tietyiltä alueilta kokonaan. Lopulta kasvien kerääminen kouluissa lopetettiin Opetusministeriön ja Kouluhallituksen määräyksestä vuonna 1969".

Mutta tällaisia  kukkia tuli vastaan yhden kävelylenkin varrelta. Keräilyä sekin 😉

 

 


 Paimenmatara
Vuohenputki

Kauriinkello

Maarianohdake

 

 

 

 

 

                                                                                 Niittynätkelmä


Mäkitervakko

Puna-apila

 

                                                                                      Hiirenvirna


Rönsyleinikkija olipahan siellä jo metsämansikoitakin 

En ollut koskaan kuullutkaan nimeä "niittynätkelmä" ja olin aina kuvitellut , että se on vain keltainen hiirenvirna. Ja mäkitervakkoa olen nimittänyt aina tervakukaksi; läheltä liippasi . Mutta aina oppii.

3 kommenttia:

 1. No ilmankos niitä kasveja ei koskaan tarvinut kesälomalla kerätä, kun se on lopetettu ennen minun kouluun menoani 😂
  Aika moni noista kuvaamistasi kukista kasvaa ihan meidän pihallakin - meillä kun ei hirveästi nurmikon leikkuuta harrasteta; polkuja vain tehdään sinne tänne, mihin on tarvis.
  Mutta yksi mitä jäin kaipaamaan: puna-apila. Sitä ei pihalla ole näkynyt, valkoapilaa kylläkin.

  Pitäisi laittaa pitkät housut ja saappaat jalkaan ja "hypätä" tuon ojan yli tontin toiselle puoliskolle, joka on saanut kaikki nämä vuodet - siitä asti kun A-noppi tämän osti - olla ja elää kuin pellossa 😉😄 Se on siis ihan niittyä ja siellä kukkii jos mitä. Lupiineilta on säästynyt, mutta muuten kirjavana se on.

  VastaaPoista
 2. Niityltä voit käydä poimimassa juhannuksena ne 7 kukkaa tyynyn alle :-). Hienoa , että vielä on olemassa joutilaita kesantopeltoja joissa kukkii vaikka mitä. Ihan ensimmäisinä vuosina tilasin aika kalliin ketokukkapaketin ja haaveilin omasta luonnonkukkakedosta...ei tainnut yksikään kukka kukkia :-).

  Mietin, että on tuo kasvien keräily ollut varsinkin monelle pojalle aikamoinen tuskien taival ja olisi ollut kiva nähdä minkälaisia kansioita opettajalle esiteltin. Tuotokset kuulemma arvioitiin sitten ihan luonnon tieteen numeroissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsi, unohdin enolta illalla kysyä - olin sähköpostista kommenttisi lukenut ja ajattelin, että kysyn, mutta unohdin siis.

   Poista