sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

01.07.2024

Kaikki työläiset ei ilmeisesti sovi samaan työpajaan 😂. Kari meni liiteriin puuhaamaan jotakin ja samassa ampiaiset hyökkäsivät hänen kimppuunsa; puolustivat reviiriään. Ehtivät pistää häntä poskeen , käteen ja kainaloon. Tuli aikamoiset paukamat ja punotukset. 

Oli syytä käydä ostamassa varoiksi lääkettä , mutta myös ampiaismyrkkyä 😠.



Ei millään haluaisi tuhota ampparipesää, mutta jos sen olisi  antanut olla niin kohta oltaisiin oltu pulassa eikä työpajaan olisi mitään asiaa. Ja samalla huomasimme, että puuliiterissäkin kävi kova pöhinä ja sielläkin oli varsin muhkea pesä.

Pikkuisen kammoksun ampiaisia sillä nuorena tyttönä kun oli poimimassa viinimarjoja Mammani kanssa ja nostin yhtä oksaa niin ykskaks ympärillä kävi kova pörinä ja Mamma huusi, että juokse äkkiä sisään.Ampiaisia !!!! Ehdin saada monta pistoa kasvoihin ja ylävartaloon. Ja kun siihen aikaan ei ollut puhelinta eikä autoa niin minun piti lähteä pikaisesti polkemaan Jopolla kotiin ja muistan miten tuntui että henki loppuu kun naama ja kaula turposivat. Onneksi jaksoin kirkonkylälle asti ja Äiti oli kauhuissaan kirjakaupassa kun sinne ilmaannuin. Onneksi kunnanlääkäri oli paikalla ja sain sitten apuja. Mutta tuosta on jäänyt jonkinlainen kammo ampiaisia kohtaan.


lauantai 29. kesäkuuta 2024

30.06.2024


Nyt pitääkin jatkaa , että itku pienestä ilosta. Eilen laitoin keittiön tasolle sen kynttiläkukka-asetelman ja kun tänään sitä siirsin niin se oli "patinoinut" ruman rinkulan. Ihan näyttää siltä kuin olisi suorastaan palanut pöydän pinta. Olikohan kynttelikkö käsitelty esimerkiksi liesimustalla ?? 



Ei voinut millään putsata joten ratkaisin ongelman seuraavasti 😂



Ja kynttelikkö siirtyi muurin päälle. Liatkoon siellä.

 


Ja lomafiilistely jatkuu.....😎.

perjantai 28. kesäkuuta 2024

 29.07.2024

 

Nyt on pääosin vain oleskeltu, uitu ja syöty jäätelö varjossa. Ei oikein muuhun kykene. Tosin tänään poikettiin Koskenpään kirppiksellä ja se oli ihan iloinen yllätys vaikkei ulkoapäin mitenkään houkutellut menemään sisätiloihin. Oli perustettu entisen Siwa-kaupan tiloihin.

Kivoja tavaroita kuudella ja puolella eurolla  😊. Kenkälusikkaa kaipasin täällä kun lenkkitossut on vähän tiukat sujauttaa jalkaan ja tuollainen iloinen veijari löytyi 50 sentin hintaa. Kirjoista oli ihan mahdotonta tehdä valintaa , mutta mukaan lähti euron pokkari. Kari bongasi kivan vanhanaikaisen kynttelikön; eurolla sekin. Kallein ostos oli auringonkukkataulu 4 euroa.

Vähän jäi kaivelemaan kankaat joita myytiin 5e /kg, mutta taisi olla liian kuuma jotta olisi osannut miettiä mitään ompeluhommia. Ja onhan kyseinen kirppis vielä auki ainakin  elokuuln loppuun asti joten sinne voi toki poiketa kerran jos toisenkin kun ohi kuitenkin usein ajellaan.



Auringonkukka taululle oli jo paikka mielessä ja hyvin se sisävessan seinään kävikin.

 

 

Ja kun ei ole nyt yhtään kynttilöiden aika niin kyntteliköstä tuli hetkellisesti  kukkamaljakko 😊.

 

 

Iloa pienistä asioista.
 



torstai 27. kesäkuuta 2024

 

 28.06.2024

 

Nyt on ihan liian kuuma tehdä mitään sen kummempaa puuhaa ja  uiminen jos mikä on nyt tämän hetken ykkös juttuja. Matkalla Jämsään ja Jämsänkoskelle osuimme aivan ihanalle hiekkarannalle.

 


  Kyseisellä rannalla oli joku pariskunta mitä ilmeisimmin yöpynyt rannalla riippumatoissa ja istuivat nyt aamupalalla aika huikeissa järvimaisemissa. Hieno tapa viettää kesäpäivää, iltaa ja yötä.

Poikkesimme aika moneen kauppaan etsimään tiskien kuivatusalustaa eli sellaista muovista tai vaikkapa metallista alustaa johon voi astiat  laittaa kuivumaan. Jostain oli loppu ja toisaalla ei ollut. Maailma on pullollaan tavaraa , mutta juuri se mitä etsii.....


Tällainen siis hakusessa. Ulkona tiskaamisessa verraton apu.

Biltema, Ikea, Clas Ohlson,Hobby Hall, Ikea , Kärkkäinen ja ties kuka niitä myyvät , mutta ei yksikään kauppa täälläpäin 😕.



 

keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

27.06.2024

 

En viitsinyt ottaa nuottitelinettä matkaan mukaan kun ajattelin, että ehkä huiluttelen täällä sen verran vähän, mutta jostain syystä onkin ollut intoa soittaa ja kun en ilman nuotteja oikein pärjää niin kekseliäs nikkari sitten ratkaisi nopeasti telineen puutteen 😊. 

Puuaines oli aika tanakkaa (saunan laudepuuta) mutta siitä tuli nyt niin vakaa, että hyvin  nyt voi soitella vaikka ulkona maastossa. Teline pysyy taatusti  pystyssä !


 

Saatiin tosin makeat naurut kun sanoin,  että soitonopettaja olisi varmaan ällikällä lyöty jos veisin tuollaisen rakennelman mukanani soittotunnille 😂😂😂.

tiistai 25. kesäkuuta 2024

 26.06.20204

 

Ensimmäisenä mökkipäivänä suuntasimme Keuruulle. Ruokakauppaan ja rautakauppaostoksille.

Olimme ajaneet metsätaipaleen 20 kilometriä liki loppuun asti kun matkan katkaisi puita kasaava ja kuljettava rekka. Ai olisinko peruuttanut pientä metsätietä  poispäin ? No en ikimaailmassa ja olisin odottanut vaikka viikon verran , että tie on vapaa😁. Onneksi Kari oli ratissa.

Ystävällinen kuljettaja tuli ohjaamaan meitä niin , ettei tarvinnut  koko kuormausta odottaa.  



Kerran jouduimme palaamaan samaiselta tieltä takaisin pitkän matkan kun puu oli kaatunut tien yli eikä moottorisaha sattunut olemaan mukana sillä kertaa. Aina olisi hyvä varautua kaikkeen kun kerran maalla ollaan. Muuten matka Keuruulle on minusta aina pelkkää huvia kun on niin kauniit maisemat vuoroin metsää ja järviä.




 

maanantai 24. kesäkuuta 2024

 

 25.06.2024

Arttu aavisti lähtöaikeet ja kun ei enää päässyt ulos pakoon meni piiloon sängyn alle ja niin pahaan paikkaan, että koko sänkyä piti siirtää, että saatiin se matkaan mukaan. Ensin oli vähän hämmennystä ja ihmettelyä, että onko ihan pakko 🙀, mutta muutaman kilometrin jälkeen torkkui sylissäni ihan rauhallisesti melkein koko matkan.  Välillä toki piti kurkkia ikkunasta, että minne tässä nyt mennään. Kaksi vaihtoehtoa: lääkäriin tai mökille  😊.

Perillä piti tutkia ja haistella kaikkea tosi tarkkaan.

Minä NAUTIN Koskelon hiljaisuudesta joka hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Millaisessa huomaamattomassa melusaasteessa sitä eletäänkään.Ero on ihan valtava.



Luonnon rauhaa rikkoo tosin välillä meidän aiheuttama mökä: ruohonleikkuri, moottorisaha, raivaussaha, sirkkeli, huilun luritus tai välillä myös radio on ulkona auki, mutta ne ovat kuitenkin vain hetkellistä äänisaastetta. Muuten kuuluu vain metsän suhinaa.AAAH.

sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

 24.06.2024

 

Meidän huusholli kun lähtee Koskeloon niin siinä tarvitaan peräkärry kun on tavaraa jos jonkinmoista. On mm. raivaussahaa ja muita työvehkeitä ja Artullekin pitää lastata sen omat portaat mukaan 😁.

 

 

Se tarvitsee niitä Koskelossa päästäkseen saunan vintille sen omalle turvapaikalleen. Välillä on käynyt mielessä, että sinne saisi olla ihan omat portaat 😉mutta nyt noita portaita viedään aina sinne minne Arttuakin. Kerran ne kuskattiin auton sisällä; onneksi poliisi ei pysäyttänyt 😲.

Ja kun harvoin Koskelossa käydään niin kaikenlaista tavaraa pitää haalia mukaan.



Karavaani lähtee kulkemaan tänään 😍 ja aina eniten jännittää miten Arttu jaksaa matkanteon. Pääosan matkaa se nukkuu sylissäni, mutta välillä tarkkailee missä mennään ja istuu silloin auton keskikonsolilla. Ja onhan sillä sitten oma kuljetuskoppakin takapenkillä jos tarvis vaatii.

 

                                              

lauantai 22. kesäkuuta 2024

 23.06.2024

 

Arttu ulkoilee nykyään mieluimmin "naisseurassa "😻 eli se tykkää jos sen kanssa viitsii oleskella pihalla. Siellä se pureskelee heinää tai vain istuskelee ja katselee maailman menoa. Ennen ei näkynyt kuin hännän pää kun se vilisti mennä omia menojaan.Ja kesäisin sitä ei juuri näkynyt kotona kuin ruoka-aikoina.


Mutta kun ikää on jo 18 vuotta niin on jo viisautta (?) sen verran, että tekee vain sen minkä jaksaa ja viitsii. Ja antaa henkilökunnan palvella 😉.




perjantai 21. kesäkuuta 2024

 22.06.2024

 

Juhannusaattona meillä syötiin perinteisesti uudet perunat sillin ja muiden kalaherkkujen kanssa ja se on aina yhtä hyvää joten turha kai yrittää kikkailla siihen mitään lisää. Jälkiruoka sen sijaan on vaihtunut vuosien saatossa: milloin on paistettu lettuja tai vohveleita tai syöty mansikoita jäätelön kanssa tai......

Tänä vuonna jälkkäri oli mansikkabrita 😋

 


 

 Äitini teki sitä usein syntymäpäivänään heinäkuun alussa eikä siitä juurikaan herkku parane. Tuon version tein Valion ohjeen mukaan ja se on juuri sopivan kokoinen (ja makuinen).

Jotkut esineet  ovat siitä ihania, että ne tuovat muistoja  antajastaan. Sellaiset ovat nämä lautaset jotka olen saanut parikymmentä vuotta sitten menehtyneeltä työkaverilta lahjaksi.


'


 

Ne pääsevät vain valikoituna hetkinä käyttöön; kuten nyt juhannuspöytään 💚.



torstai 20. kesäkuuta 2024

 

 21.06.2024

 

Nyt tuli aika "kiinalainen" värihaaste eli nyt haeskellaan sateenkaaren värejä  💙💚💛💜💗. Heti tuli mieleen lähikahvila jossa on niin iloisen värikästä. Eli aloitin aiemmin kuvatulla kuvalla.......

 

                                              

Ja kauppapuutarhassakin kukkii oikea värien sinfonia


                                    

 

.....sitten saikin kuljeskella jonkin aikaa Touhulassa että löysin sopivaa kuvattavaa. Ensin pari käsityötä





Ja kun tuvasta ei irronnut tämän enempää väriä niin poikkesin "työpajaan" ja silmiini osui muutama aikoinaan tekemäni vähän epäkurantti lasityö.



Papukaija lensi ulos häkistään ja vesilintu lensi omenapuun oksalle 😊




Värilaseja olisi ollut varastossa  jos vaikka minkä värisiä . Jospa joskus vielä intouduin tekemäään jonkun lasityönkin ?? Hyvä kun tuli pengottua vähän sitäkin osastoa 😁.

 


 

Sateenkaari päättyy aina aarteeseen; siis sitä kohti 😉. Hyvää Juhannusta kaikille 💖.






keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

 19.06.2024

 

Nyt pääsee kasvimaalle jo jotain harventamaankin  ja hoksasin, että pois nyppimäni retiisin lehdet voi hyvin käyttää salaatissa. En ollut sitäkään ennen tajunnut. Hyvän makusia olivat. Eikä mene kuin hetki niin kohta saa jo retiisejäkin popsia.



Tein tukikeppejä pavuille karsituista omenapuun oksista ja kas kummaa oksat alkoivat  tehdä lehtiä kun pääsivät multaan 😀.



Eli se kasvaa mikä on kasvaakseen .....😁.

 

 

 

 

tiistai 18. kesäkuuta 2024


19.06.2024


Käytiin ensimmäistä kertaa eräässä etnisessä ruokakaupassa. Lähinnä nuuskimaan mitä on tarjolla. Tiskin luona makasi nuori mies lattialla katsomassa puhelimestaan elokuvaa. Ei reakoinut meihin asiakkaisiin mitenkään. Löysimme pari ostettavaa tuotetta ja kun menin tiskille maksamaan nuori mies mulkaisi minua ja hädin tuskin jaksoi lopettaa elokuvan ja nousta rahastamaan 😠. Toisessa tuoteessa ei ollut hintaa (viivakoodia) ja hän sanoi ettei voi myydä sitä meille. Pyysin ottamaan koodin toisesta purkista kun suht samanarvoisia olivat. Päästiin  jonkinlaiseen loppuratkaisuun ja emme ehtineet edes ovesta ulos kun poika oli jo makuulla elokuvaa katsomassa 😁.


 

Harissa on oikein hyvän makuista, mutta onneksi purkki on niin suuri että siitä riittää pitkäksi aikaa eikä tuohon kauppaan tarvitse vähään aikaan poiketa; ehkei koskaan.....ettei suotta häiritä myyjää 😉.


maanantai 17. kesäkuuta 2024

 18.06.2024

 

Niin siinä sitten kävi kuten arvata sattoikin , että joku ikävä tyyppi oli mennyt ......

 


 

heittämään hellyyttävät kivet ympäriinsä. 

Mikä ihmisiä oikein vaivaa ? Oliko ihan pakko ?

sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

 17.06.2024

 

2000-luvun taitteessa on esittetty TV 2:lla "Hovimäki" -sarja. En silloin sitä katsonut, mutta Kari siitä sittemmin on puhunut, että oli hyvin tehty ja mielenkiintoinen sarja. Kun lähdin Turkkiin kolmeksi kuukaudeksi tiesin, että on hyvä olla myös jotain viihdykettä iltojen iloksi ja tilasin Yleltä tuon kyseisen sarja cd-levyinä. Ajattelin, että "paremman puuttessa" voin katsella yhden tuollaisen historiallisenkin sarjan 😊. Heti ensimmäisestä osasta alkaen jäin koukkuun. Sarjaa on tehty 4 kautta ja yhteensä 48 liki tunnin mittaista ajaksoa. Eli katsottavaa riitti 😉.

 


 Ja jostain sain päähäni, että sen voisi katsoa jopa uudelleen ja niin sitten ryhdyttiin tuumasta toimeen. Kari siirsi cd:t muistitikulle ja sitä kautta sitten voidaan katsoa ohjelma telkkarista. Ja nyt sitä on kiva katsoa yhdessä 💕.

 


lauantai 15. kesäkuuta 2024

 

 16.06.2024

 

Hämeenlinna ansaitsee kyllä ihan erikoismaininnan uimakopeistaan. Tuollaiset hienot valokuvin somistetut kopit löytyvät ainakin Apparalta


 


ja uimahallin rannasta 



Ja miten hienoa on myös se , että nuo kopit ovat säästyneet vandaaleilta jo useamman vuoden.

Apparalla on myös upea vanhanaikainen sisäuimakoppi. Koppi on kyllä ihan väärä ; paremminkin sali 😁.Tulee mieleen ihan vanhojen tanssilavojen narikka.




Apparan kuvat olen ottanut eilen jolloin veden lämpötila 18 astetta eikä juuri muita uimareita ollut kuin sukellusoppilaita keskellä järveä.


 

Ahvenistonjärvi onkin hyvä sukellusharjoituksiin sillä syvyyttä on jo hetimmiten rannasta ja sukeltajien kohdalla kuulemma jo peräti 40 metriä 😳.

perjantai 14. kesäkuuta 2024

15.06.2024

 

Voin nyt julkisesti tunnustaa, että aikamoisen määrän kasveja olen ostanut ja istuttanut Touhulaan vuosien saatossa tietämättä tai ottamatta selvää siitä miten mitäkin pitää hoitaa tai minkälaisissa olosuhteissa mikäkin kasvi menestyy. Varsinkin alkuvuosina tuli suorastaan tuhlattua rahaa taimiin ja siemeniinkin.

Aika monta viinirypälettä olen istuttanut; kasvihuoneeseen tai taivasalle. Perennoja jos jonkinlaisia, sipulikasveja, mansikoita.....tuskin kaikkea voin muistaakaan  kun niitä ei missään enää näy 😊. Kesäkukista nyt puhumattakaan.

Nyt 17 vuoden jälkeen voin vain todeta, että se mikä kasvaa niin se kasvaa.....

 


 

 Tässä oiva esimerkki siitä kun hoksasin että pihan angervopensas kaipaa "vähän "siistimistä 😂. Kottikärryt ei meinanneet riittää eli olisi kai pitänyt hoitaa tuokin homma hiukan aikasemmin.

Toisaalta Touhulan piha on muotoutunut pikkuhiljaa omanlaisekseen. Kun aloitin siellä touhuamisen niin alla oleva alue oli täynnä pajukkoa. Sitä sitten pikkuhiljaa lähdin raivaamaan kun ei muita työkoneita ollut niin lähdin ajelemaan ruohonleikkurilla maastoa piha-alueeksi. Omena- ja luumupuut istutun sitten muutaman vuoden päästä kun aluea alkoi olla jo suht tasainen ja helpommin kuljettavissa.

 

 


 

 Olisipa ollut mukavaa jos olisi hoksannut ottaa kuvia  ihan alkuaikoina, mutta kaipa sitä  oli aina niin kiire aloittaa jokin projekti ettei juuri kuvamaan kerennyt. Mutta tämä kuva todistaa myös sen, ettei aina tarvita huvilajahuussi-tyyliin suuria maansiirtokoneita; riittää kun vain ajelee sitkeästi  ruohonleikkurilla niin hyvä tulee 😁.


 



torstai 13. kesäkuuta 2024

 

 14.06.2024

 

Touhulassa on nyt ihan oikea telefooni 😂

 


 

Kari on ostanut tuollaisen laitteen joskus Äidilleen ja se siis toimii sim-kortilla. Ai että mihin sitä täällä tarvitaan ????

Varsinkin tällä viikolla on sää ollut TOSI vaihtelevaa ja vaatteita saa vaihtaa kuin muotinäytöksessä konsanaan. Milloin sade kastelee, milloin on kuuma ja sitten taas kylmä. Ja kas kummaa kun vaatteita vaihtaa niin se kännykkä jää usein vaihtamatta taskusta toiseen.Tai kun pihassa ykskaks tarviikin kaksi kättä niin laskee puhelimen jonnekin ja johonkin. Ja sitten alkaa taas sen etsiminen 😊. Nyt voi edes soittaa omaan puhelimeen löytämisen helpottamiseksi.

Tai jos laturi on jäänyt kotiin kuten tälläkin viikolla taas tapahtui niin on ainakin jokin luuri millä voi soittaa jos apua tarvii. Eli toisin sanoen telefooni on tueksi ja turvaksi 😉. Toivottavasti sitä ei kuitenkaan tarvita koskaan !

Mutta jos joku tänne joskus soittaa niin ilman muuta silloin pitää vastata, että: Touhulassa wanha emäntä puhelimessa 😂.

keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

 13.06.2024

 

Touhulan huveihin kuuluu kävely maalaismaisemissa. Hiekkateitä. Ja kauniit peltomaisemat kaverina.

 

 

Teiden varsilla kasvaa jos vaikka mitä kesäkukkia. Ja kun aloin niitä kuvailemaan tuli mieleeni koulujen entisaikojen kasvien keräys. Minä en sitä joutunut tekemään, mutta muistan toki Siskoni uurastuksen sen parissa. Kasvit kerättiin juurineen, kuivattiin ja prässättiin ja vielä liimattiin kauniisti ja nimettiin latinan kielisillä nimillä.

 

"Harvinaisten kasvien keräämisestä saadut lisäpisteet olivat saaneet koululaiset poimimaan kasveja niin ahkerasti, että lajeja oli kadonnut tietyiltä alueilta kokonaan. Lopulta kasvien kerääminen kouluissa lopetettiin Opetusministeriön ja Kouluhallituksen määräyksestä vuonna 1969".

Mutta tällaisia  kukkia tuli vastaan yhden kävelylenkin varrelta. Keräilyä sekin 😉

 

 


 Paimenmatara
Vuohenputki

Kauriinkello

Maarianohdake

 

 

 

 

 

                                                                                 Niittynätkelmä


Mäkitervakko

Puna-apila

 





                                                                                      Hiirenvirna


Rönsyleinikki



ja olipahan siellä jo metsämansikoitakin







 

En ollut koskaan kuullutkaan nimeä "niittynätkelmä" ja olin aina kuvitellut , että se on vain keltainen hiirenvirna. Ja mäkitervakkoa olen nimittänyt aina tervakukaksi; läheltä liippasi . Mutta aina oppii.