keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

 28.06.2023

 

Tänään ajauduttiin Saarijärvelle. Siellä hautausmaakäynti kuuluu kesän ohjelmaan sillä Karin isovanhempien hauta löytyy sieltä eikä siellä tule käyntyä; hyvä kun kerran kesässä.

Menomatkalla ajeltiin vähän syrjäisempiä teitä ja vastaan tuli Nikanperä- niminen ulkoilualue ja siellä komea Kiiskilänmäen näkötorni. On siinä ollut rakentamista keskelle ei mitään.

 


 

Kari heiluttelee tornin huipulla . Korkeat paikat eivät innosta minua joten nousin rappusia vain puoliväliin.

Saarijärven matkailuun kuuluu ilman muuta Maapallopatsas-puisto. Kävimme siellä viisi vuotta sitten ja se jäi silloinkin jo mieleen pitkäksi aikaa.

Erikoinen tarina. Matti Rutanen (1888-1964) oli lähtenyt vapaussotaan 1918 ja sen jälkeen kouluttautunut asesepäksi.Hän rakensi tupaansa perhettä varten mutta vaimoa ei koskaan paikalle ilmaantunut.

 


 Toinen rakennuksista  toimi työpajana



1950 luvaulla hän koki uskonnollisen herätyksen ja siitä saivat aikunsa mm. maapallopatsas.

 


 

Edestä ja takaa



Ja kyseinen teos saavutti paljon huomiota ja mm. urho Kekkonen lahjoitti rahaa 6000 mk sen työstämiseen. Tavoitteena Rutasella oli pitää isot avajaiset ja aikomus oli  kutsua Englannin kuningatar Elisabet paikalle. Sitä tapausta ja kuningatarta varten Rutanen rakensi oman alla olevan  "hotellin".

 



Oikea valtaistuinkin 😊.

Tarina on tosi ja koskettava ja kertoo siitä miten sisukas voi pieni ihminen olla.Sääli vain  , että paikasta ei enää juurikaan pidetä huolta. Kävijöitä kuitenkin vierakirjan mukaan käy tasaiseen tahtiin aina ulkomaita myöten.....olisi Matti Rutanen nykymaailmasta ihmeissään 😦.




 

 

2 kommenttia:

  1. Me kävimme siellä sunnuntai-iltana. Vaikuttava paikka. T Saukkis

    VastaaPoista
  2. Eikös vain olekin.Enkä edes oikein osaa sanoa mikä siinä niin minua kosketti.Ilmeisesti entisaikojen yksinkertainen , haastava elämä ja miten pieni ihminen kuitenkin pystyy ihmetekoihin kun vahvasti kokee ja tekee myös mitä haluaa.

    VastaaPoista