23.03.2025
Kaali on kaikkien kaveri đ. Ehkei ihan jokaikisen , mutta ainakin monipuolista valikoimaa on tarjolla ja melkein ympĂ€ri vuoden. Parsakaali, kukkakaali, valkokaali, ruusukaali, punakaali.....ja kiinankaali . Kiinankaali on ainut noista kaalilajeista jota en koskaan osta. SiitĂ€ tulee vĂ€hĂ€n huonot muistot siltĂ€ ajalta kun kiinankaali rantautui Suomeen ja sitĂ€ oli raakana salaattina tarjolla ihan jokaisessa ruokapaikassa; appelsiinilla tai anaksella ryyditettynĂ€ .
HevihÀvikkikassissa pilkotti kiinankaali ja tokihan se jo piti jotenkin hyödyntÀÀ. Siis kimchin tekoon....
Kimchi on maitohappokÀymisellÀ maukkaaksi saatu lisÀke ja siihen helposti myös porkkanat, paprikat, purjo, chili, inkivÀÀri ja valkosipuli. Mausta en vielÀ osaa sanoa , mutta luulen, ettÀ ainakin tuo vÀhÀn nahistunut kiinankaali sai nyt ihan uuden alun. Jospa jatkossa tulee ostettua sitÀkin ?
PitipÀ kÀydÀ luntaamassa kimchin ohje. ItsellÀni on kiinankaalia ÀÀrimmÀisen harvoin, jos koskaan. KÀytössÀ oli eilen hÀvikkilaatikosta ostamani kukkakaali, josta tein gratiinia. Kerrothan sitten, miltÀ kimchi maistui? Mukavaa sunnuntaita!
VastaaPoistaKimchi vielÀ muhii, mutta palaan asiaan.
PoistaOlen sitÀ valmiina ostanut joskus, mutta sellainen maistuu minusta vÀhÀn tunkkaiselle ja toivoin, ettÀ tÀstÀ tulisi jotenkin raikkaampaa .
Mukavaa maanantaita !
Kotimaista kiinankaalia kÀytÀn joskus leivÀnpÀÀllissalaattina, siis tuota ohuempaa osaa. Löysit SinÀkin sille kÀyttöÀ!
VastaaPoistaEn ole koskaan hoksannut ostaa tuota kotimaista kiinankaalia, mutta kunhan sen satokausi alkaa niin pitÀÀ kokeilla. SiitÀ olisi helppo tehdÀ vaikka jonkinlaisia kaalikÀÀryleitÀkin ?
PoistaMulle on jÀÀnyt myös se 80-luvun ananas-kiinankaalisalaatti sen verran muistiin, etten ole juurikaan kiinankaalia kÀyttÀnyt. Ja samoihin aikoihin mun kotitalousopettaja-ystÀvÀni sanoi, ettÀ ulkomaisen kiinankaalin kasvattamisessa kÀytetÀÀn paljon myrkkyjÀ, joten en ole vuosiin ostanut kiinankaalia. Sitten mun naapurin mies soitti, ettÀ hÀn sai koulun hÀvikkiruokajakelusta kiinankaalia, huolinko, muuten se menee biojÀtteisiin. Lupasin ottaa, ajattelin ettÀ sieltÀ tulee yhden kiinankaalin verran kaalia. Vaan ei, hirveÀn iso laatikollinen silputtua kaalia :D Annoin miehelle muutaman vastapaistetun sÀmpylÀn vaihtarina. Vaan niin vaan kÀytin sen kaalin: tein ison pannullisen kanawokkia, siihen upposi paljon kaalia. Sitten tein kaalipataa, josta tuli todella hyvÀÀ ja lopusta tein coleslawia. NykyÀÀn ostan mieluummin kiinankaalia, sitÀ sai syksyllÀ kotimaisenakin, ja uskon ettÀ myrkkyjen valvonta on tehokasta.
VastaaPoistaKimchiÀ olen ostanut valmiina purkissa, tykkÀÀn.
Tulipas pitkÀ juttu kaalista :D
Jaahas, olen nimetön taas. Hanni kirjoitti tÀmÀn romaanin kaalista
Kiitos Hanni kiinankaaliesseestÀ :-))).
VastaaPoistaMinÀkin muistan tuon myrkkyasian ja siitÀ puhuttiin silloin paljonkin ; myös muiden kasvien ja hedelmien kohdalla. NykyÀÀn on onneksi tiukemmat sÀÀnnökset.
HirvittÀÀ tuo koulujen ja muidenkin laitosten ruokahÀvikki. Upeaa jos jossain joku sitÀ pystyy vÀhentÀmÀÀn ja hyödyntÀmÀÀn. Niin kuin SinÀ !
Lounaskahvissani oli ongelmana se, ettÀ ruokaa ei mennyt tietenkÀÀn aina tasaisesti ja ruokaa jÀi enemmÀn tai vÀhemmÀn. Pakastin paljon kaikkea ja pidin aina joskus "jÀmÀpÀivÀn" eli lounas oli silloin tavallista edullisempi ja siinÀ oli tarjolla kaikkea ja vielÀ vÀhÀn muutakin :-). Asiakkaat tykkÀsi ja minÀ sain pakastimia tyhjemmÀksi.Win win :-).
Onpas komea kiinankaali ja viitseliÀs olet kun kimchiÀ aloit itse tekemÀÀn. Koreassa sitÀ tuli popsittua, mutta ei kotona vielÀ koskaan.... Kiinankaali"veneet" on loistavia pizzapohjia ja "kevÀtkÀÀryle kuorina"... wokkiin paistovaiheessa jo valkoiset osat ja vihreÀt vasta lopuksi pataan vÀriksi... niin meillÀ eniten kiinankaalia syödÀÀn.
VastaaPoistaNyt pitÀÀ pÀivittÀÀ nuo vanhat ja pölyttyneet kiinankaalitiedot :-).
VastaaPoistaKimchi ei ole työlÀs tehdÀ; toivotaan ettÀ maku olisi parempi kuin kaupasta ostettu...joskin nekin on tullut syötyÀ :-)).
Heikon hetken kÀvi mielessÀ pitÀisikö yrittÀÀ laittaa tÀnÀ kesÀnÀ kiinankaalia kasvamaan ? Ehkei sentÀÀn :-)).