perjantai 11. elokuuta 2023

 12.08.2023

 

Vuodesta toiseen Touhulan tien penkereellä on kukkinut sitkeästi vaalea kukka jota olen poiminut maljakkoon tietämättä siitä sen enempää. Viime vuonna istutin sitä perennapenkkiin kun ajattelin , että jos se pärjää ojassa tien vieressä niin luulisi kasvavan myös paremmissa olosuhteissa. Ja hyvin se kukkiikin.

 


 

Ja kun tuoksu on aika ihana ehkä vähän vaniljainen niin otin selvää mistä kasvista oikein on kyse. Se on rohtosuopayrtti.


"Nykyään rohtosuopayrttiä kasvatetaan koristekasvina, mutta alun perin se oli tärkeä hyötykasvi. Suomessa lajia ryhdyttiin laajemmin viljelemään 1700-luvulla.Koko kasvi ja varsinkin sen juurakko sisältää runsaasti saponiineja, jotka veteen liuetessaan muodostavat saippuamaista vaahtoa. Tämän takia sitä käytettiin aikaisemmin erityisesti pesuaineena. Teolliset puhdistusaineet syrjäyttivät yleistyessään rohtosuopayrtin laajasta käytöstä. Parhaimmillaan kasvin on todettu sisältävän jopa 20 % sapoiineja, eli noin 5 % enemmän kuin nykyään kaupallisestikin käytetyt saippuamarjojen hedelmät eli pesupähkinät.

Antiikin aikaan suopayrttiä on käytetty yleisesti villan puhdistamiseen.Pohjois-Amerikassa kasvin kukinnoilla on värjätty vihreää ja keltaista.

Rohtosuopayrtti on myös vanha lääkekasvi. Sillä on hoidettu muun muassa paiseita, yskää ja ummetusta. Kasvin sisältämät saponiinit ovat myrkyllisiä, joten rohtokäyttöä ei nykyään suositella".

 

Ei siis ollenkaan ihme, että tuollainenkin kasvi on joskus vanhan talon pihaan istutettu ja siitä sitten tien viereen ajautunut. Heti tuosta infosta jäi mieltä askaruttamaan kasvin avulla värjääminen. Niin monta kertaa on ollut mielessä lankojen värjääminen , mutta aina se on vain jäänyt.......olisiko nyt sen aika ?

 

 

2 kommenttia:

  1. Kauniita kukkia, enpä ihmettele yhtään, että niitä pihallesikin halusit.
    Ja mitä lankojen värjäämiseen tulee; ei muuta kuin hommiin! Olin vuosia sitten lankojen värjäyskurssilla ja se oli mukavaa puuhaa.
    Nyt olisi tilaa tehdä sitä kotonakin - kesällä pihalla - mutta eipä ole itsekään tullut tehtyä, kun... no, jos vaikka ensi kesänä, kun koetan noita lankoja ensin saada vähemmäksi 😂

    VastaaPoista
  2. Vähän homma arvaluttaa , mutta eipä siinä korkealta putoa jos pieleen menee :-). Ja tosiaankin lankoja on kyllä omasta takaa ihan riittämiin ja kauppojen hyllyilläkin lisää houkutuksia.Mutta olen tuota lankojen värjäämistä "suunnitellut" jo kakskymppisestä alkaen joten olisi kai korkea aika tarttua toimeen. Tuli mitä tuli :-).

    VastaaPoista