perjantai 25. elokuuta 2023

 26.08.2023

 

Olen tosi tarkka sienestäjä ja pelkään, että sienikoriin joutuu jotain sellaista mikä on myrkyllistä. Siksi koriini päätyy lähes aina vain kanttarellit, suppilovahverot, orakkaat ja lampaankääpä. Siis sellaiset 100% varmuudella tunnistettavat. Ja silloin kun Kari=sieniopas ei ole mukana 😉.

 


Mutta mikäpä sopisi paremmin kasvivärjäykseen kuin tuo upean punaisen värinen hapero. Muutenkin oli hauskaa poimia sieniä sillä ajatuksella, että väri ratkaisee 😊.

Uuteen väripataan pääsi tällä kertaa sienten  lisäksi orapihlaja, pihljanmarja ja kanerva. Ja kun tutuistuin vähän paremmin jo monta vuotta palvelleeseen keittotasoon löytyi siitä yllättäen nappula jolla voi säätää lämpötilan pysyvästi 60 asteiseksi. Ei tarvinnut edes päivystää kattilan vieressä eikä käyttää lämpömittaria (jota ei vieläkään ollut ).



Väriliemestä tuli helakan punaista ja aluksi langatkin värjäytyivät vaaleanpunaiseksi, mutta onneksi huuhtelun jälkeen väri muistuttaa pikemminkin kanervaa kuin "vauvan punaista".



Tällä kertaa värjäsin 3 kerää lankaa jotta määrä riittäisi vaikkapa  uuteen slipoveriin tai johonkin muuhun vastaavaan. Jos nimittäin lanka loppuu kesken saman väristä et sitten kyllä saa tekemällä tehtyä.

 


 

Joskin ainakin orapihlajan marjoja kyllä olisi tarjolla yllin kyllin.

2 kommenttia:

  1. Kävin parina päivänä metsässä kanttarelleja etsimässä ja ihan itku meinasi tulla moneen kertaan, kun niin liikutuin. En ole varmaan koko elämässäni löytänyt yhteensäkään niin paljon kanttarelleja, kuin nyt! Aivan mieletöntä! Silmät olivat putoamaisillaan päästä, kun taas löytyi muutama ;)

    VastaaPoista
  2. Vau miten hienoa. Tiedän tunteen :-). Ja kun kerran löytää hyvän kanttarellipaikan niin luultavasti siihen ilmestyy satoa seuraavinakin vuosina.Toivottavasti kukaan muu ei löydä samaa paikkaa muuten tulee kilpailua kumpi ehtii ensin.Ainakin täällä meillä lähimetsissä on kova kilpailu metsän antimista :-).

    VastaaPoista