keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

17.4.2019

Hihkun aina kun on  syytä jonkinmoiseen juhlaan. Pääsiäinen on yksi parhaista !

Minulle tärkeää on koristelu ja kattaus ja jo jonkinaikaa on neuvoteltu mitä pöytään katetaan 😏.
Lammasta, valkosipuliperunoita, rakuunaporkkanoita, minttuhyytelöä, savukalaa,kananmunia......kaikki sellaisia joita ei muuten tavata syödä.
Jälkkärinä kokeilen nyt yhdenlaista pavlovaa.Siis mämmin rinnalle tietysti.

Mutta ei pääsiäistä ilman rahkaa ja lapsuuden makumuisto tulee Mummoni rahkapiirakasta jollaista ei enää mistään saa. Sitä kutsuttiin lapsuudessani piimäpiirakaksi.Ohut pohja ja paljon täytettä .
Mummo oli Karjalasta ja taitava ja innokas leipomaan. Muistan miten olin kerran lapsena hiihtolomalla hänen opissaan ja päivän aikana leivinuunissa paistui peruna- ja riisipiirakat ja vielä ruokaleivätkin. Mummo antoi piirakoita aina läheisille kun siellä joku poikkesi  joten menekkiä oli kun perhe oli ollut aikanaan suuri. Aikamoinen työ kaikenkaikkiaan , kun vesi ja puut kannettiin sisään eikä muitakaan mukavuuksia ollut. Leivinuunin lämmittämisen Mummo oli aloittanut sinäkin leivontapäivänä jo aamuvarhain.


Ihana muisto palaa usein mieleen ehkä siksikin että silloin noin kymmenen vuotiaana sain olla jo apuna ja tehdä jotain ihan "aikuisten töitä".Ja ehkä siellä keittiön pöydän ääressä syttyi myös kipinä kokkailuun kun mukana  oli hyvä ja lämmin henki.
Ja vaikken Mummon piirakan salaisuutta tiedäkään niin rahkapiirakkaa pitää aina Pääsiäisenä olla !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti