21.04.2025
Työvuosina pääsiäinen aloitettiin meillä yleensä jo pitkäperjantaina ja pöytään katettiin jo silloin kaikki herkkuruoat. Niitä sitten syötiin koko pääsiäisen aika.
Nyt ensimmäistä kertaa päätin, että varsinainen pääsiäisateria syödäänkin vasta sunnuntaina eli ensimmäisenä pääsiäispäivänä. Ja muutakin poikkeamaa on. Olen aina ostanut lammasta tai karitsaa jonka olen marinoinut pitkään ennen paistoa. Nyt ostettiin valmiiksi kypsytettyä savulammasta. Mutta se mikä pitää pintansa on valkosipuliperunat ja rakuunaporkkanat ja myös ihan pakollinen minttuhyytelö. Mämmiä meillä syödään pääosin vaniljasoosin kera.
Mutta aina on kiva kokeilla jotain vähän uuttakin ja tällä kertaa kokeilin Karin insproimana sellaista mangokakkua johon ei tule mitään perinteisiä kakkuaineksia vaan...
Eli jonkin sortin juustokakku. Kaikki aineet sekaisin ja uuniin; helpommaksi ei kakun teko enää tule.
mutta olihan meillä muutakin makeaa mahan täydeltä....ei oikein edes kaikki kuvaan mahdu 😋.
Ja lampaan kanssa punaviiniksi Pirkka-lehden suositusEikä suotta kehuttu. Pehmeää ja täyteläistä. Ja nyt ahmittu kaikkea ihan ähkyyn asti😊; jatkuu vielä tämän päivän ja sitten palaa taas arki ja sen mukana myös ne arkisemmat ruoat.
Jännä tuo kakku! Tykkään mangosta ja söin sitä eilen jogurtissa (prööt). Sateista, mutta leppoisaa 2. pääsiäispäivää!
VastaaPoistaAlkuperäinen ohje oli tehty tuoreesta mangosta mutta menin helpoimman kautta ja ostin noita pakastekuutioita joita ostan muutenkin silloin tällöin.
PoistaKakku oli hyvää siksi(kin) että ei ollut liian makea...siis kun siihen ei tullut sokeria lainkaan.
Tiistaita !
Meillä on perinteenä ostaa lampaanlapaa ja tehdä siitä lammaskaalikeitto, se on niin hyvää. Mämmiä olen syönyt jo monta viikkoa. Tuo kyllä kuulostaa juhlavalta, että vasta pääsiäispäivänä juhla-ateria.
VastaaPoistaMinäkin suunittelin, että teen tuosta lopusta savulampaasta kaalipataa tai keittoa. Loppujen lopuksi aika vähän lihaa kuluu kun on niitä muitakin syötäviä niin paljon.
PoistaMeidän pääsiäiseen ei oikeastaan koskaan ole kuulunut muuta kuin mämmi ja suklaamunat.
VastaaPoistaEn tiedä mikä oli syynä siihen, ettei meillä oikeastaan sen kummemmin koskaan vietetty lapsuuskodissa pääsiäistä, Mursun mummi ja ukki kyllä viettivät.
Ensimmäisen - ja taitaapa olla ainoakin - kerran söin lammasta, siis oikein kunnon pääsiäisaterian, TAYS:ssa, kun pääsiäisen siellä vietin. Mursu sattui Pojan kanssa vierailulle juuri lounasaikaan ja kuolasivat hetken vieressä, kunnes lähtivät kahvilaan sämpylöitä syömään 😄
Lammas minttuhyytelöllä, valkosipuliperunat ja mitä kaikkea siinä olikaan, oli kyllä todella hyvää - ei yhtään villasukan makuista vaikka sillä oli peloteltu.
Meillä tuo pääsiäishössötys tulee varmaan osittain siitä että kun Äidin suku on Karjalasta. Ja varmaan myös osittain ortodoksinen uskonto vaikutti niillä seuduilla vahvasti.Eli olen kiitettävästi pitänyt kiinni perinteistä :-)).
VastaaPoistaSairaalaruokaa aina haukutaan, mutta minä olen toista mieltä. Sen kerran kun sitä olen syönyt niin ihan hyvää on ollut. Ja nenän eteen kannettuna :-).
Villasukka-maku on kyllä ihmeen sitkeä legenda. Minä en juuri nykyään välitä lihasta , mutta lammas/karitsa on pysynyt vielä ainakin suosikkina.