06.02.2025
Niin Pöllön kuin Repolaisenkin blogeissa on ollut puheen porinaa kesätyöpaikoista enkä pääse näköjään aiheesta yli enkä ympäri ennekuin niitä muistelen.
Ensimmäinen "töihin vieraalle" kokemus oli kun kansakoulun ensimmäinen kesäloma koitti eli olin siis 7-8 vuotias. Menin Tuomisen sokerijuurikaspellolle harventamaan ja minulle varattiin 5 riviä kuokittavaksi. Ensimmäinen harvennus tehdään lyhytvartisella kuokalla eli pääosin kontaten. Vanhemmat olivat painottaneet , että kun on vieraalla töissä niin pitää olla huolellinen ja tarkka. Ja minähän olin ja työ sujui sen vuoksi tosi hitaasti....ja varmasti. Mitä paremmin perkasi rikkaruohot sitä helpommalla pääsi toisen harvennuksen aikaa.....periaattessa😁....
Toinen harvennus sitten tehdään vähän pidemmällä kuokalla ja pitäisi olla senkin takia helpompaa ja nopeampaa.Mutta sade haittasi silloin pahasti sitä hommaa ja lopulta takiaiset olivat kasvaneet lähes minun mittaisiksi ja aika ikäviä, suorastaan mahdottomia poistettavia. Meidän perhe oli lähdössä autolomalle Kemiin Isän veljen luo ja olisi ollut pakko saada homma hoidettua ennen sitä. Äiti tuli onneksi loppumetreille auttamaan.
Palkaksi sain sen verran rahaa , että pystyin ostamaan sillä vaaleansiniset nilkkasukat lähikaupasta ja vähän jäi karkkirahaa lomareissulle.
Siitä sitten tulevina vuosina harvennusrivit pitenivät ja moninkertaistuivat ja viimeinen rutistus oli joskus ehkä rippikoulu-iässä kun sain ostettua harvennusrahoillani Landola-kitaran jota olin kuolannut jo pitkään Salon musiikin ikkunassa.
Meillä oli kotonakin pieni sokerijuurikasmaa , mutta siellä kuokkiminen taisi olla pelkkä velvoite eikä niinkään taskurahahommaa. Mutta kun tuli juurikkaiden nostoaika niin Siskoni kanssa tienattiin "markkinarahaa" sillä, että heiteltiin Isän nostamat ja Äidin listimät juuriskat kasaan ja peiteltiin juurikkaiden lehdillä. Oliskohan ollut 20 penniä /kasa 😁. Markkinoilla on tunnetusti raha tosi hupaa. Markkinapallo, markkinarinkeli ja muutama arpa (voittona kampa:-)). Siinä se.
Sokerijuurikasta kasvatettiin Salon seudulla monessa paikassa eli harvennustyötä oli tarjolla ihan niin paljon kuin vain jaksoi. Selälle raskasta ja aurinko poltti usein selän ja jalat rakkuloille 😥. Nykyään katselen usein sokerijuurikaspeltoja "sillä silmällä", mutta eivät enää ole vuosiin kaivanneet kuokkijoita. Siistejä ovat taimista korjuuseen. Niin se kehitys kulkee.....
Kesätyötarinat jatkuu ......
Isävainaa muisti kesälomareissulla aina mainita ko. peltojen ohi ajaessa, kuinka hän oli ollut nuorena poikana juuriskaspellolla hommissa. Hurjan nuorena sinä noissa hommissa aloitit!
VastaaPoistaEi sitä voisi nyt kuvitellakaan, että niin pienet lapset olisivat "oikeissa" peltohommissa, mutta aika oli silloin ihan toinen. Eikä ainakaan meillä mitään viikkoraha sanaa tunnettu :-).
VastaaPoistaMaasta se pienikin ponnistaa !!!
Ihania muistoja sinulla.
VastaaPoistaNäitä on aina niin ihanaa lukea.
Niin ja hyvää nimipäivää sinulle.
Kiitos Tupu !
VastaaPoistaVaikkei se kuokkiminen aina niin mukavalta tuntunutkaan. Hassuja pieniä asioita jää muistiin kuten se , että harvennettavia vakoja oli viisi :-).
Minäkin unohdin, että ihan ensimmäinen kesätyö oli jo joskus 11-12 -vuotiaana hernepellolla herneenpalkoja keräämässä. Minulle riitti yksi päivä ja otin lopputilin 😂
VastaaPoistaVedin siis herneen nenään 😂😂😂
Poista:-)))))).
VastaaPoistaToivottavasti edes ehdit syödä herneitä mahan täydeltä :-).Mansikkamailla aina todettiin , että mansikoita saa syödä niin paljon kuin haluaa mutta kipeäksi niiden syömisestä ei saa tulla. Pitää tietää rajansa. Sinäkin tiesit rajasi. Se oli se yksi päivä :-).
Kesätyömuistot vie kyllä sellaisille aikamatkoille, että...
VastaaPoistaItse sain pestin äidiltä - ehkä aika samoihin ikä-aikoihin... Kehäkukkapenkin kitkettäväksi... ja olin "Tarkka tyttö" - yhtäkään kehäkukan alkua ei jäänyt näkyville, rikkaruohot sensijaan kaikki... nekun olivat siinä kasvuvaiheessa kauniimpia... en saanut samaa työtä enää uudelleen!
Mutta kyllä on kesätyöt muuttuneet, ei omat lapset enää mansikka- tai muullekaan maalle menneet töihin - saati lapsenlapset... poimijat tulee paljon kauempaa. Surullista mielestäni!
No minusta ainakin kesätöistä oli se hyöty, että ymmärsi edes jotenkuten rahan arvon (lähinnä kai miten hupaa se on) ja myös sen , että ehkä kannattaa opiskella ihan oikea ammatti ettei tarvitse lopun ikää maata kuokkia.
VastaaPoistaMutta tosiaan sääli, ettei nuorille ole enää vastaanlaisia kesätyöpaikkoja tarjolla. Meillä pojat saivat ensimmäiset varsinaiset työpaikat vasta aika myöhään. Toinen jakoi Aamulehteä ja toinen pääsi Särkänniemeen, mutta olivat silloin jo lukiolaisia.
Samaa mieltä olen siitä kummallisuudesta , että poimijat tuodaan meille ties mistä ja varsinkin sitten se miten heitä sitten saatetaan kohdella ihan ala-arvoisesti.