lauantai 1. helmikuuta 2025

 01.02.2025

Eläkeläisen lukujärjestys oli niin hauska ajatus, että se jäi muhimaan päähäni. Ja todellakin nautin rutiineista ja siitä että kalenterini on mahdollisimman tyhjä. Eli periaatteessa eletään kaikki päivät jonkinlaisen kaavan (lukujärjestyksen) mukaan. 

Kotitalous eli köksätunti

 Siihen kuuluu kokkailu, leipominen, siivous, pyykkäily.

Siihen on varattava päivässä tuplatunnit.  Ja jos pitää vielä hoitaa kaupassa käyntikin niin ehkä vielä enemmän. 

Ympäristöoppi


Kierrätystä joka päivä muodossa jos toisessa. On erikseen seka, muovi,bio, pahvi, paperi, paristot, metalli, lasi, lääkkeet.   Aikaa roskien lajitteluun ei kulu paljoa, mutta muuten tärkeä asia mainita ihan erikseen. Enkä roskaa luontoa. En koskaan enkä missään tilanteessa.Jotain on sentään opittu .

Liikunta- ja jumppatunti

 


 

Minulle liikunta on sama kuin kävely, uinti ja venettelyjumppa. Kyllä siihenkin yleensä tuplatunnit kuluu.


Musiikki

Joka päivä pitää harjoitella huilun soittoa , että joksikin edes tulisi ja jos siihen lisätään vielä kuunneltu musiikki niin ei siihen ihan yksi 45 minuutin oppitunti piisaa.

 


 

Käsityöt eli kässä

Kutominen vie aikaa päivästä vaihtelevasti tunneista toiseen, kolmanteen, neljänteen. Seurana telkkari, Arttu- kissa ja Kari. 

 

Luonnontieteet

Arttu saa päivittäin kissahierontaa , ulkoilua, ruokkimista, leikittämistä. Ei ehkä ihan tuntia päivässä , muttei paljon puutukaan. Ja kukkia/viherkasveja pitää hoitaa silloin tällöin, mutta siitä ei tule kyllä erityismainintaa. Suurin osa kasveista aina kuolee talven aikana 😕....mutta

 

 

Kesällä Touhulassa luonnontiede saa ihan eri merkityksen päivien ohjelmassa 👍.

 

Äidinkieli

Lukeminen ja kirjoittaminen. Tämä bloggailu vie jonkin aikaa päivästä ja kirjojen lukeminen vähintään tunnin jos ei useimmiten paljon enemmänkin.

 


 

Matematiikka eli Matikka

Sudoku on uusin tuttavuus samoin kuin sellainen nettipeli jossa ynnätään, vähennetään, kerrotaan ja jaetaan päässälaskuina. Uuvuttavia , mutta saan näidenkin kanssa sujuvasti kulutettua yhden oppitunnin verran




Ja kun se unikin niin tärkeä osa hyvinvointia niin kyllä  kiirettä pitää 😂.

Ja lopuksi vielä mitä ikinä pitäsi/voisi/ haluaisi opetella lisää. Ilman muuta kielitaitoa voisi kohentaa eikä yleistietokaan pahitteeksi olisi ja ja ja  .....

 Vinkki tähän lukujärjestykseen on alunperin  eliinamirjamin "Vanha talo ja lavitta" -blogissa  johon sitten Pöllö tarttui ja siitä sitten minäkin sitten inspiroiduin. Kiitos 💕. Hauskaa oli miettiä mihin ne arkiset päivät oikein kuluu.

 

 

15 kommenttia:

  1. Oikein hyvä lukujärjestys - tuon ympäristöopin minä unohdin kokonaan. Mutta jos upotan tuon kierrätyksen sinne köksän tunneille, kun Mursu sitä ruuanlaittoa pääasiassa hoitelee - minä niitä sivuhommia siinä samalla, etten vain laiskana istuisi kun toinen ahertaa. Kelvannee?

    VastaaPoista
  2. Jo vain ; sehän on juurikin sitä köksätuntia. Halusin vain "brassailla" tuolla ympäristöopilla :-).
    Mutta ihan totuuden nimessä piti hetken oikein miettiä mitä kaikkia tunteja koulussa olikaan ja kun minä olin lukiossa ns. kielilinjalla niin tuntuu, että useimmiten opiskeltiin juurikin niitä vieraita kieliä joita minulla oli ruotsi, englanti, saksa ja ranska. Saksa ja ranska kuulostaa edes vähän tutunoloiselta kun niitä kuulee , mutta puhetta en osaa enää tuottaa noilla kielillä.

    VastaaPoista
  3. Yksi tärkeä tunti oli meillä vielä yläasteella ja mikä minun mielestä pitäisi EHDOTTOMASTI palauttaa yläasteelle:
    KANSALAISTAITO!
    Saksaa minäkin luin yläasteella ja kauppaopistossa, kauppaopistossa myös vuoden tai kaksi venäjää, en muista varmaksi. Kauppaopistossa molemmissa kielissä meitä oli pienet ryhmät: kolmantena vuonna saksan ryhmässä meitä oli kaksi, venäjää meitä opiskeli vain viisi, siksi se loppuikin.
    Molemmat kielet ovat unohtuneet, kun ei niitä ole missään tarvinut.
    Konekirjoitus sen sijaan, sen valitsin kahdeksannella toiseksi valinnaiseksi kieleksi ja se on kyllä pysynyt mielessä - yllättävää kyllä 😉😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Konekirjoitus - kieleksi. Voi pyhä jysäys!
      Jos tätä suomea taas opettelisi...
      Niin siis kymmensormijärjestelmä noin muutoin on pysynyt hallussa, mutta kirjoitusvirheet tulee ihan korvien välistä 😂😂😂

      Poista
    2. En saa oikein mieleeni mitä nuo kansalaistaidon tunnit pitivät sisällään.Mutta yhdyn siihen , että juuri ihmisten kanssa elämisestä pitäisi opettaa koulussa. Ja monta , monta tuntia !
      Minä valitsin ranskan venäjän tilalle ja ihan vain siksi, että Siskonikin oli sen valinnut :-). Kirjoitin jopa ranskasta ällän ja sen jälkeen en ole sitä koskaan käyttänyt/tarvinnut.
      Voi sitä konekirjoitusta kieleksikin sanoa :-) on se sen verran konstikasta ennenkuin sen oppii. Minä en koskaan sitä oppinut/opetellut ja sen kyllä nyt huomaa kun läppärillä kirjoitan ja virheitä pukkaa (niin ajatus kuin kirjoitus). Ja olen myös turhan kämpelö kun kirjoitan puhelimella ja hämmästelen nuorisoa kun ne tikuttaa ihan tuosta vaan....

      Poista
    3. Minäkään en oikein saa mieleeni mitä kansalaistaito piti sisällään, mutta muistan sellaisen aineen ylä-asteelta (siis jostain sieltä 1980-luvun alusta). Yritin etsiä netistä tietoa, mutta en löytänyt muuta kuin oppikirjoja - ja että moni muukin on sitä kaivannut tässä vuosien mittaan. Varmaankin kyse oli ihan sellaisista perusasioista; mitä vaikkapa pitää osata ja muistaa kun menet ensimmäiseen kesätyöpaikkaan 🤔
      Asioita jotka kuuluisivat vanhempien opettaa - tänäkin päivänä - mutta jotka valitettavasti joiltakin vanhemmilta jää neuvomatta ja opastamatta.

      Poista
    4. Siinäpäs se probleema onkin. Kenen vastuulla on opettaa lapsia. Päiväkoti, koulu, vanhemmat, some, kaverit ?
      vastuuta pallotellaan.....ja mikä on sitten lopputulos !

      Poista
  4. Hauskaa! Entäs välitunnit, mitä silloit teet? Tuli mieleen, että isosiskon opiskellessa saksaa, opettelin "Nichts besonderes" siltä varalta, että jos välituntivalvoja-saksanopettaja tulisi kysymään, että mitä täällä teette? Hassua. Äidinkielen ja lukemisen hyötyihin lisäisin, että kaunokirjallisuuden lukeminen kehittää myös tunneälyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin välitunnit :-) . No nehän on sitä sosiaalista toimintaa ja minulla se on piiiiitkiä puhelinlörpötyksiä, kahvitteluja kavereiden kanssa, tapaamisia silloin tällöin.
      Ja joskus myös intoudutaan pelaamaan pelejä Karin kanssa. Sisäpelejä ainoastaan :-)).
      Niin ja sitten vielä ne luokkaretket = joku kiva pikkureissu jonnekin aina välillä. Vaihteluksi ja piristykseksi.

      Poista
    2. Minä juoksin usein välitunnilla kadun toisella puolella olevaan kahvilaan ostamaan suklaaseen kastetun marenkirenkaan! Makeaa, mutta niin hyvää.
      Ja jos ruokatunnilla oli kesäkeittoa tai kanaviillokkia, juoksin lastenkirjastoon, johon oli vain vähän pidempi matka kuin kahvilaan. Siellä ehti 45 minuutissa lukea Viisikkoa tai Neiti Etsivää pitkän pätkän 😄

      Poista
    3. Meillä oli sekä kansakoulu että keskikoulu sen verran kaukana kaupoista ettei sinne juuri kai kukaan koskaan lähtenyt väli- tai edes ruokatunnilla . Näin luulen.
      Lukio olikin sitten niin lähellä kotia että polkaisin sinne soittamaan lujaa musaa ruokatunnin ajaksi. Kun sai olla yksin kotona ja kasettisoitin sai huutaa niin paljon kuin siitä ääntä lähti:-).
      Marenkirenkaasta en ole kuullutkaan saati maistanut :-).

      Poista
    4. En tiedä miten ne Sinuhen leipomossa ne tekivät, mutta mekin tehtiin köksäntunnilla kerran marenkeja.
      Löysin marenkirenkaiden ohjeen
      https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/500137/Marenkirenkaat/
      Sinuhen marenkirenkaat olivat reilun 10 cm halkaisijaltaan ja toinen puolikas oli kastettu suklaaseen.
      Mutta tuollaisia ne olivat 😄

      Poista
    5. Pitäisiköhän taas kokeilla . Marenkihan on yleensä se sellainen juttu jota monissa leivontakilpailussa harrastetaan. Joitakin kertoja olen itsekin tehnyt, mutta vaatii aika paljon aikaa....no sitähän on :-).

      Poista
  5. Päivistäsi löytyy vaikka mitä kouluaineita :) Onneksi on vähän eri tahti ja komento, kuin koulussa.

    VastaaPoista
  6. Minä mietin , että kumpikohan meistä on oppilas ja kumpi opettaja :-))). Riippuu kai aineesta ! Mutta komento ; no jaa :-)).

    VastaaPoista