maanantai 25. heinäkuuta 2022

 25.07.2022

Touhulassa kasvaa ensimmäistä kertaa kurkkuyrttiä.

 


 Piti tietysti opiskella miten sitä käytetään:

Kurkkuyrtin nuoria pehmeitä lehtiä voi käyttää tuoreena salaateissa tai kuumennettuna pinaatin tapaan. Koska lehdet ovat piikkikarvaisia, ne kannattaa silputa aivan pieneksi salaattia varten. Suuria lehtiä voi käyttää erilaisten kääryleiden kääreiksi, kunhan ne on ensin kastettu kiehuvaan veteen lehtien ja piikkien pehmentämiseksi. Varretkin ovat syötäviä, mutta ne on kuorittava ennen käyttöä. Kurkkuyrtti sopii erityisesti peruna-, kaali- ja papuruokiin sekä kalaruokiin ja munakkaisiin. Kukat käyvät hyvin koristeeksi salaatteihin, voileipien päälle, kakkuihin, juomiin ja myös lämpimiin ruokiin. Niitä voi myös pakastaa jääkuutioiden sisään. Kukat kannattaa irrottaa kasvista ilman kukkapohjusta, jolloin ei ole haittaa pohjuksen ja varren piikikkäistä karvoista. Kun kukkia kanderataan kastamalla ne munanvalkuaiseen ja kierittelemällä sen jälkeen pölysokerissa, niistä saadaa hienoja lakastumattomia kakunkoristeita. Kuivatut lehdet ja kukat käyvät hyvin yrttiteesekoituksiin 

Katsotaan nyt sitten miten sitä tulee hyödynnettyä.Olen aina innostunut lehtikääryleistä erilaisilla täytteillä joten niitä ainakin voisi kokeilla. 

Kun ruohikko oli pitkään ajamatta siitä seurasi se, että kotiloita on ilmaantunut taas pihaan.Yksi kattilallinen piti niitä keittää tuhoamismielessä. Ei sentään syötäväksi vaikka kuulemma hyvin ruoaksikin kelpaisivat.Ja kun alkukesästä sirottelin sitä kotilomyrkkyä kasvimaan reunaan niin ohjeen mukaan uusin myös sen käsittelyn. Ilmeisesti aika hyvin sekin auttaa.Pahuksen kotilot !

 


Muutaman pionin kukan sain pelastettua rankkasateiden jäljiltä 💚

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti