maanantai 24. marraskuuta 2025

 24.11.2025

Katseltiin Kokkisota -ohjelmaa ja siellä oli yhden vierailijan kassissa talkkunajauhopussi. Ja toiveena, että ammattikokki käyttää sitä kaikkiin ruokalajeihin. Ja niin myös se toive toteutui.

Siitäpä tuli mieleeni että pitäisi ostaa talkkunajauhoja. Ovat terveellisiä  ja ravintorikkaita.On kuituja ja proteiinia.  Mutta minusta varsin  mukava juttu oli myös se, että ohjelmassa mainittiin nimi "piepo" ja ihmeteltiin sitä sanaa.Mutta piepo on juurikin se sana jota minun lapsuudessa käytettiin talkkunajauhosta.

"Piepo" on varsinaissuomalainen murresana, joka tarkoittaa perinteistä suomalaista herkkua, talkkunaa.
 Se on jauhoista, usein puuroksi valmistettu ruoka, joka yhdistetään perinteisesti mustikoiden ja viilin tai maidon kanssa ".

Meillä kotona ei tosin talkkunasta keitetty puuroa vaan sitä syötiin yleensä viilin päällä ja saattoi  siiihen saada vähän myös sokeri ja kanelia mukaan.

"Talkkuna on käytännössä paahdettua ja karkeaksi jauhettua jyväseosta. Sen valmistukseen käytetään riippuen maakunnasta ja valmistusalueesta ohraa, kauraa, ruista, joskus vehnää, herneitä ja/tai papuja. Jyvät kypsennetään höyryssä, paahdetaan ja jauhetaan. Jauhojenn karkeus ja paahteisuus vaihtelee valmistajasta toiseen. "

Kokkisaota- ohjelma on muuten ihan hauskaa katseltavaa , mutta missä ruokakaupassa mahtavatkaan vieraat käydä kun saavat kassiinsa niin paljon hyvää tavaraa 20 eurolla ?😁. No mutta talkkuna ei paljoa  maksa; näytti Tokmanni myyvän sitä 5 e /1 kg.
 

2 kommenttia:

  1. Oi - joko se kokkisota ohjelma alkoi... siitä tykännyt aina, mutta nyt ei telkkua ole tullut pahemmin avattua...
    Talkkunajauhoja laitettiin mustikkamaitoon...

    VastaaPoista
  2. Mummulassa syötiin aina kesäisin talkkunaa, yleensä piimän kanssa.
    Mutta myös... sen minä sain tietää vasta nyt aikuisena kun tätä blogia kirjoittelen... syötiin PÖLLÖHILLOA 😄❤️ Eli mustikkapöperöä: mustikoita ja talkkunaa.

    Nuo Rantasen talkkunajauhot on tuttuja lapsuudesta, mutta tällä hetkellä kaapissa on Hirvelän talkkunajauhoja; niissä ei ole hernettä laisinkaan, niin kuin joissain on (en muista onko Rantasella enää, joskus aikanaan oli).
    Ja nyt mainostan: Hollolassa on Kinnarin tila, jonka myymälä on auki kesäisin ja heiltä saa tosi hyvää talkkunajauhoa. Joissain kaupoissa on muita heidän tuotteitaan (kaurahiuteleita ja -ryynejä, muun muassa) myynnissä, mutta talkkunaa saa näin talviaikaan vain verkkokaupasta.
    Mainoskatko johtuu siitä, että sitä pitäisi tilata Enolle ❤️, joka rakastaa talkkunaa yli kaiken.

    VastaaPoista