tiistai 27. toukokuuta 2025

 27.05.2025

Touhulassa kukkii nyt suklaakirsikka. Se on istutettu pienille tytöille 💗. Ikähaitari 3-14 vuotta.


 Pojille on omat puunsa. Omena- ja luumupuut. Vähän miehekkäämmät lajit 😊.

Repolaisen ja Pöllön kanssa oli puhetta kuusankerkistä ja niitä lähdinkin poimimaan kun ne on nyt justiinsa parhaimmillaan. Parhaan sadon antaa oma pihakotikuusi joka alkaa olla jo oikeasti jättiläisen mitoissa. 


Keinu näyttää aika pieneltä sen rinnalla 😉.

Kuusenkerkät laitoin nyt yöksi likoon ja tarkoitus on keittää nyt ensi alkuun niistä yskänlääkettä pahan päivän varalle.

Nokkoset olen kai onnistumaan syömään kokonaan tontilta kun niitä ei enää ole vakiopaikoissa, mutta rentun ruusu ei petä koskaan. Maitohorsma on nyt juuri hyvää syötävää. 

Parsan tapaan; pellille ja vähän öljyä ja suolaa ja uuniin.

 


 


Vähän salaatinkastiketta kylkeen. Parasta on nuo vähän kärähtäneet tupsut 😋.



10 kommenttia:

  1. Oi mitä herkku- ja lääkevinkkejä, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain :-). Maitohorsma on myös hyvä kuidun lähde kun noita ohuita varsia ei edes pysty mitenkään kuorimaan. Vatsa toimii hyvin :-).

      Poista
  2. Tuli terveellinen olo jo tätä lukiessa😅
    Kuusi on tosiaan valtava! Nimikkopuut myös kiva juttu. Kohta saatte suklaapäällysteisiä kirsikoita. Suklaaomenoista en niinkään tiedä. Meillä päin ruskeiksi muuttuneita omenia sanotaan "suklaaomenoiksi".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinainen ituhippi :-))
      Nuo kirsikat ei ehdi koskaan kypsyä ihan loppuun asti kun linnut hyökkäävät niiden kimppuun ja syövät ne alta aikayksikön. Ei niissä mitään suklaan makua ole...jos olisi niin silloin kyllä taistelisin lintujen kanssa kynsin hampain :-).
      Luin äsken myös hiirikommenttisi :-)))).

      Poista
  3. Niin ne kuusenkerkät... Marttojen sivuilta löytyi ohje. Tuleekohan meidän kuusesta niistä noin paljon 5-6 litraa 🤔
    Kuusenkerkistä tuli kyllä mieleen jotain muuta, mikä rupesi naurattamaan - taidan kertoa siitä muillekin, odotapas.

    Meillä kasvaa kyllä tontilla horsmaa kesän mittaan, mutta minut on "eristetty" tänne pihan puolelle, niityn puolelle en pääse: välissä oja/puro, tieltä niin jyrkkä pudotus etten uskalla edes yrittää ja toiselta puolelta, hiekkatien kautta on semmoista ryteikköä, että en lähde yrittämään. Siispä ihailen vain niittyä, kun siellä kukat kukkii.

    Ja luen sinun herkullisia ja terveellisiä ohjeitasi 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua aina vähän arveluttaa noiden kerkkien poimiminen ja mietin mitä kuusi siitä tykkää :-) . Sama juttu kun riivin koivunlehtiä kasvivärjäykseen. No tehdään niitä vihtojakin:-). Mutta aikamoinen poimiminen olisi että saa 5-6 litraa kerättyä. Minä tein nyt aika pienen määrän yskänlääkettä sillä toiveella ettei tarvetta sille edes tule.

      Ei niitä horsmia kannata kovin hankalista paikoista kerätä ja monistihan niitä kasvaa ihan teiden varsilla ja nekin jättäisin sinne kulkijoiden silmän iloksi. Tänään keräsin niitä marinoitavaksi joskin hukkasin sen ohjeen jonka mukaan ajattelin sen tehdä. No luovuus kehiin :-).

      Poista
  4. Suklaakirsikasta en ole kuullutkaan. Mahtavan kokoinen kuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan pihakuusi yhtä vanha kuin talokin eli reippaasti yli sata vuotta; on ollut aikaa kasvaa korkeutta ja leveyttäkin :-).
      Suklaakirsikka EI maistu minusta yhtään suklaalle vaan aika tavalliselle kirsikalle. Ostin sen muutamia vuosia sitten houkuttelevan nimen vuoksi :-)

      Poista
  5. Ihanat nimikkopuut...
    Mulla työhuoneen ikkunan alla iso kuusi, siinä kerkkiä riitti...
    ja sama juttu, pikkunokkoset soppana syöty... isommat ei kelpaa keittooni... kasvaa hurahtivat niin nopsaan, etten toista satoa saanut... pitäisi mennä kauemmaksi. Mutta että Rentun Ruusut pellillä.... koskaan kuullutkaan... alkoi googlettelu ja kokeiluun menee - kiitos!!

    VastaaPoista
  6. Kun noita maitohorsmia valmistan ja ovat vielä ihan pieniä ja hentoja niin en niitä edes mitenkään kuori. En kyllä kuori parsojakaan kun ajattelen että siinähän sitä kuitua on :-).
    Hukkasin ohjeen jossa oli marinoitu maitohorsman palasia mutta kunhan sen löydän niin kokeilen myös niitä. On ilmeisen hyvää leivän päällä ?

    VastaaPoista