23.03.2025
Kaali on kaikkien kaveri 😉. Ehkei ihan jokaikisen , mutta ainakin monipuolista valikoimaa on tarjolla ja melkein ympäri vuoden. Parsakaali, kukkakaali, valkokaali, ruusukaali, punakaali.....ja kiinankaali . Kiinankaali on ainut noista kaalilajeista jota en koskaan osta. Siitä tulee vähän huonot muistot siltä ajalta kun kiinankaali rantautui Suomeen ja sitä oli raakana salaattina tarjolla ihan jokaisessa ruokapaikassa; appelsiinilla tai anaksella ryyditettynä .
Hevihävikkikassissa pilkotti kiinankaali ja tokihan se jo piti jotenkin hyödyntää. Siis kimchin tekoon....
Kimchi on maitohappokäymisellä maukkaaksi saatu lisäke ja siihen helposti myös porkkanat, paprikat, purjo, chili, inkivääri ja valkosipuli. Mausta en vielä osaa sanoa , mutta luulen, että ainakin tuo vähän nahistunut kiinankaali sai nyt ihan uuden alun. Jospa jatkossa tulee ostettua sitäkin ?
Pitipä käydä luntaamassa kimchin ohje. Itselläni on kiinankaalia äärimmäisen harvoin, jos koskaan. Käytössä oli eilen hävikkilaatikosta ostamani kukkakaali, josta tein gratiinia. Kerrothan sitten, miltä kimchi maistui? Mukavaa sunnuntaita!
VastaaPoistaKimchi vielä muhii, mutta palaan asiaan.
PoistaOlen sitä valmiina ostanut joskus, mutta sellainen maistuu minusta vähän tunkkaiselle ja toivoin, että tästä tulisi jotenkin raikkaampaa .
Mukavaa maanantaita !
Kotimaista kiinankaalia käytän joskus leivänpäällissalaattina, siis tuota ohuempaa osaa. Löysit Sinäkin sille käyttöä!
VastaaPoistaEn ole koskaan hoksannut ostaa tuota kotimaista kiinankaalia, mutta kunhan sen satokausi alkaa niin pitää kokeilla. Siitä olisi helppo tehdä vaikka jonkinlaisia kaalikääryleitäkin ?
PoistaMulle on jäänyt myös se 80-luvun ananas-kiinankaalisalaatti sen verran muistiin, etten ole juurikaan kiinankaalia käyttänyt. Ja samoihin aikoihin mun kotitalousopettaja-ystäväni sanoi, että ulkomaisen kiinankaalin kasvattamisessa käytetään paljon myrkkyjä, joten en ole vuosiin ostanut kiinankaalia. Sitten mun naapurin mies soitti, että hän sai koulun hävikkiruokajakelusta kiinankaalia, huolinko, muuten se menee biojätteisiin. Lupasin ottaa, ajattelin että sieltä tulee yhden kiinankaalin verran kaalia. Vaan ei, hirveän iso laatikollinen silputtua kaalia :D Annoin miehelle muutaman vastapaistetun sämpylän vaihtarina. Vaan niin vaan käytin sen kaalin: tein ison pannullisen kanawokkia, siihen upposi paljon kaalia. Sitten tein kaalipataa, josta tuli todella hyvää ja lopusta tein coleslawia. Nykyään ostan mieluummin kiinankaalia, sitä sai syksyllä kotimaisenakin, ja uskon että myrkkyjen valvonta on tehokasta.
VastaaPoistaKimchiä olen ostanut valmiina purkissa, tykkään.
Tulipas pitkä juttu kaalista :D
Jaahas, olen nimetön taas. Hanni kirjoitti tämän romaanin kaalista
Kiitos Hanni kiinankaaliesseestä :-))).
VastaaPoistaMinäkin muistan tuon myrkkyasian ja siitä puhuttiin silloin paljonkin ; myös muiden kasvien ja hedelmien kohdalla. Nykyään on onneksi tiukemmat säännökset.
Hirvittää tuo koulujen ja muidenkin laitosten ruokahävikki. Upeaa jos jossain joku sitä pystyy vähentämään ja hyödyntämään. Niin kuin Sinä !
Lounaskahvissani oli ongelmana se, että ruokaa ei mennyt tietenkään aina tasaisesti ja ruokaa jäi enemmän tai vähemmän. Pakastin paljon kaikkea ja pidin aina joskus "jämäpäivän" eli lounas oli silloin tavallista edullisempi ja siinä oli tarjolla kaikkea ja vielä vähän muutakin :-). Asiakkaat tykkäsi ja minä sain pakastimia tyhjemmäksi.Win win :-).
Onpas komea kiinankaali ja viitseliäs olet kun kimchiä aloit itse tekemään. Koreassa sitä tuli popsittua, mutta ei kotona vielä koskaan.... Kiinankaali"veneet" on loistavia pizzapohjia ja "kevätkääryle kuorina"... wokkiin paistovaiheessa jo valkoiset osat ja vihreät vasta lopuksi pataan väriksi... niin meillä eniten kiinankaalia syödään.
VastaaPoistaNyt pitää päivittää nuo vanhat ja pölyttyneet kiinankaalitiedot :-).
VastaaPoistaKimchi ei ole työläs tehdä; toivotaan että maku olisi parempi kuin kaupasta ostettu...joskin nekin on tullut syötyä :-)).
Heikon hetken kävi mielessä pitäisikö yrittää laittaa tänä kesänä kiinankaalia kasvamaan ? Ehkei sentään :-)).